OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene; Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Kültür ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Ağaoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, MHP İl Başkanı Taner Tekin, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Törende, saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.



Bilgiç: "Gönüller yapmaya geldim"

Konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, "15 Temmuz hain darbe girişimi akşamı küçümsenen insanların bu ülke için canlarını nasıl tankların silahların önüne attığını gördük. Bizim artık buralarda durup 'az maaş alıyoruz, şarlarımız kötü' gibi mazeret üreterek bize yüklenmiş olan görevlerden kaçamayacağımız açık bir gerçektir. Buralara gelene kadar çok zorluklar çektiniz ama bir mazeretimiz olamaz. Biz insana değer veren anlayışta yeni bir ekibiz. Liyakata önem veren bir anlayışla yola çıktık öyle ilerleyeceğiz. Öğrencisiyle, akademisyeniyle hep birlikte çalışıp en iyisini yapmaya çalışacağız. Sözlerime Yunus Emre'nin bir dörtlüğüyle son vermek istiyorum. 'Ben gelmedim da'vi için, benim işim sevi için, Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim'. Gönüller yapmaya geldim" dedi.

Yılmaz: "2 yıl içerisinde treni OMÜ'ye çıkartacağız"

OMÜ'nün kurulduğu günden beri Samsun'a değer kattığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "1980 yıllarda kara yollarında kara yollarında çalıştığım yıllarda köprülü kavşak ve yolu yapmak bize nasip olmuştu. Şimdi ise treni buraya çıkarmak için çalışıyoruz. Proje hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 yıl içerisinde treni buraya çıkartacağız. Tren sadece tıp fakültesine çıkmakla kalmayacak. Yurtları da kapsayacak aşağı yukarı 4 kilometrelik çift hatlı bir güzergah olacak" diye konuştu.

Usta: "Eğitimde kaliteye odaklanılması lazım"

Üniversitelerde fiziki koşulların önemli olduğunu söyleyen MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Fiziki koşullara önem vermemiz lazım. Uluslararası çalışmalara göre kalite ile kalkınma arasında bir ilişki olduğu görülüyor. Fiziki koşullarla, okullaşma, bina, inşaat bunun gibi şeylerle kalkınma gelişme arasında fazla bir ilişki yok. Fakat bizim hep yaptığımız şey fiziksel koşulları iyileştirmek oldu. Bunların yapılmasına elbette bir şey demiyorum. Ama bundan sonra artık hem orta öğretimde hem yüksek öğretimde işin kalitesine odaklanılması lazım" şeklinde konuştu.

Karaaslan: "Şehir düşünce merkezi oluşturalım"

Üniversitenin şehir için çok önemli bir kurum olduğunu söyleyen AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Şehrin geleceği ile bir karar alırken üniversite bunun bir parçası olması gerekiyor. Bir şehir düşünce merkezi oluşturalım. Türkiye'den ve dünyadan uzmanlar davet edelim ve onları dinleyelim. Böyle bir merkez çerçevesinde şehirle sıcak bir ilişki kuracak bir merkez kurmak için bir öneride bulunacağım" dedi.

Şahin: "Bu gün bir başlangıç olsun"

Düşüncelerin tartışılacak bir enstitü gibi bir merkezin oluşturulması gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Genel başkan yardımcımıza katılıyorum. Bu fikrin bugün hayata geçirilmesiyle ilgili bu günün bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Grup başkan vekilimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız ve rektörümüz bunun içinde olmalı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından tören sona erdi.