Bir dizi açılış programı için İzmir'e giden Başbakan Binali Yıldırım, tarımda önemli bir yeri olan Ödemiş'te milli tarım projesini açıkladı. Çiftçiye müjde veren Yıldırım, "Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek." dedi.

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları;

- 800 milyon açlıkla karşı karşıya. 600 milyon kişi de aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor.

- Tarım kredi maliyeti düştü, hayvansal üretim iki kat arttı.

- Tarımı stratejik nokta olarak belirledik. Tarım ihracatı 4 kattan fazla arttı, 17 milyar dolara ulaştı.

MİLLİ TARIM PROJESİNDE NELER YAPILACAK

- Tarımda havza baslı destekler verilecek. Türkiye'de tarım yapılan her yer tek tek masaya yatırıldı. 941 tane havza ortaya çıktı. 941 havzada hangi ürünler yetişir çıkartıldı.

- 19 tane stratejik ürün belirledik. Bu ürünleri hangi havzalarda daha az ve daha az maliyetle yetiştirilir diye çıkardık. Mesela bunlar içinde buğdayı her yerde destekledik. Yem bitkileri her yerde... Türkiye'nin her havzasında desteklenecek.

TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ'NE ÖNEMLİ GÖREV

- Piyasayı dengelemek için Toprak Mahsülleri Ofisi etkin bir biçimde kullanılacak. Biz istiyoruz ki herkez kafasına göre değil havzasına göre tarım yapsın.

MALA DAVARA NE FAYDASI OLACAK

- Böylece akıllı tarıma geçiliyor, planlamalı tarıma geçiliyor. Baştan tedbirimizi alalım.

DESTEĞE BAŞVURU BASİTLEŞTİRİLECEK

- Destekleme başvuruları basitleştirilecek. Çiftçiler sene içerisinde 1 kere başvuru yapacak.

- 12 aya destekler yayılmış, bir yara merhem olmuyor. Destek yılda iki sefer verilecek. Bir ekim zamanı bir de hasat zamanı. İlk destek nisan-mayıs ikinci destek eylül-ekim.'

MAZOTUN YARISI DEVLETTEN

- Çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devlet ödeyecek.

- Söz verdiğimiz gibi gübrede kadeveyi kaldırdık. Bu yüzde 18 ucuzlayacağı anlamına geldi. Tarım Bakanlığı bir çalışma daha yaptı. Şu anda gübre yüzde 23 ucuzladı. Böylece gübrede yüzde 25 indirim sağladık.