Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2020 yılına kadar uygulanacak olan IPARD II programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktı. Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II programının tanıtımı amacıyla TKDK'nın 42 İl Koordinatörlüğü'nde lansman çalışmaları düzenlendi.

"HAKKIMIZ OLAN KULLANALIM"

Türkiye için Avrupa Birliği üyeliğinin stratejik bir hedef olduğunu belirten Bakan Kılıç, 'Bu stratejik hedefi ilerlerken ortaya koyduğumuz çalışmalarda Avrupa Birliği'nin de ortaya koyacağı bir takım ve koyduğu bir takım destekler ve hibeler söz konusudur. Avrupa Birliği'ne üyelik müzakeresi sürecinde olan ülkelerin, Avrupa Birliği'nin beklediği bazı standartlara ulaşabilmesi açısından isteyen topluluk Avrupa Birliği olduğu için onlarında destek vermesi çok doğaldır. Bu desteklerden geçmiş yıllarda birçok ülke faydalanmıştır. Türkiye'de gerekli ölçü ve değerde faydalanmak için bu anlamda hem çalışmalıdır hem de talepte bulunmalıdır. Bu herhangi bir şekilde kimsenin kimseye bağışladığı bir şey değildir, hakkımız olan bir şeydir. Çünkü bizim de Avrupa Birliği'ne kattığımız birçok hem ekonomik hem sosyal değerimiz var. Şu anda bizim Avrupa Birliği içerisinde yaşan ve Avrupa Birliği olan milyonlarca vatandaşımız var. 5 milyonu aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Avrupa Birliği ülkelerinde yaşamaktadır. Biz Avrupa Birliği'ne çok ciddi katkı veren bir milletiz. Dolayısıyla buradaki hakkımızın da kullanılması kadar doğal bir şey yoktur. Samsun'da ve Türkiye'de 42 ilde bu tanıtım yapılacak ve destekler verilecek. Samsun da bu 42 ilden birisi konumundadır. Onun için bu çalışmalarda lütfen gereken desteği verelim ve gereken şekilde bundan faydalanalım. Bu hem Samsun için hem de Türkiye için değerli olan bir çalışmadır' şeklinde konuştu.

SAMSUN'DAKİ TOPLAM YATIRIM 225 MİLYON TL

Törende konuşan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, 'IPARD, Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan Türkiye'nin tarımını ve kırsal alanlarını Avrupa ile aynı standartlara taşımayı hedefleyen bir programdır. Programın birinci dönemini tamamladık. Bugün hep beraber Samsun'da ikinci dönem tanıtım toplantısını yapıyoruz. Birinci programlama döneminde 16 bin 500 proje aldık. Bunun 11 bin tanesi ile yaklaşık sözleşme imzaladık ve bunların hemen hemen tamamına yakını tamamlandı. 50 bin kişi şu anda bu projelerden istihdam edildi ve evlerine iş ve aş götürüyorlar. Henüz projelerimiz yüzde 40-50 kapasitelerde çalışıyor. Yüzde 80 kapasiteye ulaştığında hedefimiz IPARD-I programlama döneminde 100 bin istihdamdır. En az ikinci programda da 100 bin istihdamı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 6.1 milyar TL'lik bir yatırımımız var. Bunun da 3.5 milyar TL'si destek ve hibedir. Bu programlarımızdan en fazla destek alan illerimizden bir tanesi de Samsun ilimizdir. Bugüne kadar Samsun'dan 741 proje ile sözleşme imzaladık. Bunların toplam yatırım tutarları 225 milyon TL'dir. 103 milyon TL de vatandaşın hesabına yatırıldı. Sadece Samsun'da 548 tane traktör vatandaşlarımıza bu program kapsamında teslim ettik' dedi.

İkinci programlama döneminin ilanına çıktıklarını belirten Nazlı, 'Ben buradan bütün yatırımcılara ve iş yapmak isteyenlere seslenmek istiyorum. Buyurun fikirlerinizi getirin, kurumlarımız ile paylaşın. Sizlerin fikirlerinize destek olalım. Sizlerin projelerinizi hayata geçirmekte bizde bir şeyler yapalım. Yüzde 70'e kadar hibe veriyoruz. Yüzde 18'lik KDV'den de muafiyet sağlıyoruz. Her türlü gelir vergisi de dahil olmak üzere gümrüklerden ve harçlardan muaf olduğunuz bir sistemdir. Sistem kendi içinde elbette bir takım sıkıntılar ve zorluklar yaşıyor. Biz de bunları aşmak için il koordinatörlüğümüzdeki arkadaşlarımız ile beraber sizler için bir şeyler yapmak adına burada bekliyoruz. Samsun'da ortaya çıkan bu başarı TKDK'daki il koordinatörlüğündeki arkadaşlarımızın tek başına yaptığı bir şey değil. Burada bir defa Avrupa sistemi olduğu için ilimizdeki bütün kurum ve kuruluşların çok ciddi destek sağlaması gerekiyor' diye konuştu.

KİMLER KATILDI?

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen lansman çalışma toplantısına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.