Suriye'de Esad rejimi ile İran ve Rusya'nın tehdidi altında olan ve bombalı saldırılar sonucu köylerini terk eden Bayır Bucak Türkmenlerine Canik'ten yardım eli uzandı.

Sınırda yeteri kadar ihtiyaç malzemesinin bulunmaması üzerine harekete geçen Canik Belediyesi, İnsan Ham ve Hürriyetleri, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile ortaklaşa 3. yardım konvoyunu, toplamda ise 6. insani yardım TIR'ını yola çıkardı. Daha önce Suriye'de yaşanan savaş sebebi ile 5 insani yardım TIR'ı ile 125 ton un ulaştıran Canik Belediyesi, düzenlenen törenle bölgeye 25 ton daha un gönderdi.

"ACILAR PAYLAŞINCA AZALIR"

Canik Belediyesi önünde düzenlenen törende konuşan Başkan Osman Genç, Canik Belediyesi olarak kurdukları Dış İlişkiler Birimi öncülüğünde örnek olacak hizmet hareketlerine öncülük ettiklerini belirterek, 'Bu coğrafyaların hamili bizim dedelerimizdi. Dolayısıyla bugün hem Suriye'de ve dünyanın birçok yerinde Filistin'de olsun, Pakistan'da olsun, Bagladeş'te olsun, Türkiye'nin neresinde bir Müslüman varsa, oranın hamisi bizim dedelerimiz idi. Dolayısıyla bugün o dedelerin torunları olarak bugün yeniden onların hamisi olma noktasında Türkiye Cumhuriyeti merhamet elini uzatmak istiyor. Bizde Canik Belediyesi olarak bu masum coğrafyada az da olsa katkı sağlamak, oradaki insanlara görevimizi yerine getirme şuurunu ve bilincini hayata geçirmek için bu tür katkıları yapmaya devam ediyoruz. Katkı yapan kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bayır Bucak Türkleri bizim olmazsa olmaz olan yerde yaşamaktalar. Bayır Bucak Türklerinin yaşadığı bölge muhakkak esaret altında yaşamadığı yer olmalıdır. Komşu açken tok yatan bizden değildir ilkesi dünde vardı, bugün de var, yarın da olacak. Bu söze istinaden Türkmen kardeşlerimiz orada zor şartlar altındayken burada kayıtsız kalmamız düşünülemezdi. Biliyoruz ki acılar paylaşarak azalır. İnsanlığın acısının ortak olduğuna inanıyoruz. Bugün onlara ulaştırdığımız yardımlar, medeniyetimizin, kültürümüzün, dinimizin, komşuluk hakkının gereğidir' dedi.

"SURİYE'YE GİDEREK DAĞITACAĞIZ"

Yardım köprüsünün devam edeceğine vurgu yapan Başkan Genç, 'Bu coğrafya, bu havza bizim daha önce hamiliğini yaptığımız topraklar. Bizler aynı havzanın, aynı toprakların insanlarıyız. Burada zor durumda olan kardeşlerimizle tarihi bir bağımız var. Nasıl ki bizim medeniyetimizde Selçuklular, Osmanlılar mazlumun yanında olmuşsa, nasıl ki Sayın Cumhurbaşkanımız Filistin'de, Suriye'de mazluma sahip çıkmışsa, biz de bu duruşa bir nevi katkı sağlamayı amaçladık. Dünyanın neresinde olursa olsun eğer bir mağduriyet var ise insani sorumluluk çerçevesinde Türk halkının her zaman mazlumun ve mağdurun yanında olduğunu göstermek istedik. İnşallah Suriye'ye giderek oraya ulaşacak bu yardımları elimizle dağıtacağız' diye konuştu.

DUALARLA YOLA ÇIKTI

IHH Samsun Şube Başkanı İdris Akdin de, Rusların ve diğer ulus devletlerin yoğunlaştığı Türkmen dağında büyük bir zulüm yaşandığına işaret ederek, bu tür yardımların insanlık adına önemli olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Canik İlçe Müftüsü Mukadder Arif Yüksel'in yaptırdığı dua sonrası Başkan Genç ve beraberindekiler yardım TIR'ını Suriye'ye uğurladı. Törene Başkan Genç'in yanı sıra IHH Şube Başkanı İdris Akdin, İlçe Müftüsü Mukadder Arif Yüksel, AK Parti İlçe Başkanı Ercan Eler, başkan yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı.