Günümüzde ulusal ve uluslararası fuarların önemi giderek artıyor. Bu artışa paralel olarak katılımcı firma ve ziyaretçi sayısında da grafiğin yükseldiğini görüyoruz. Türkiye'de çeşitli sektörlerde fuarlar düzenlendikçe belli başlı fuar şehirleri de ortaya çıkmaya başladı. Samsun'da da yerleşik bir fuar ve fuarcılık kültürü oluşmuş durumda. Bizler de Samsun'da fuar kültürünün dünü, bugünü ve yarınını TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Samsun Bölge Müdürü Server Seçer ile konuştuk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizi tanıyabilir miyiz?

Server SEÇER: İzmir'de büyüdüm. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudum. Profesyonel iş yaşantıma perakende sektöründe, mağazacılıkta devam ettim. Uzun yıllar mağazacılıkta müdürlükler yaptım. Daha sonra farklı bir sektör olan su ile ilgili çalışmalar yaptım. Son on üç yılım fuarcılıkla geçti. Antalya'da fuar merkezi üst yöneticiliği ve fuar organizatörü olarak görev yaptım. Birçok ulusal ve uluslararası fuarlar yaptık. Bu organizasyonların içinde sektörler ile ilgili toplantılar, yarışmalar ikili iş görüşmeleri, konferanslar, aynı zamanda hem fuar hem sosyal aktivite hem de konser olan büyük etkinlikler de var.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ne kadar süredir Samsun'dasınız?

Server SEÇER: Samsun'a geleli yedi ay oldu. Samsun'a yerleştiğim için de çok mutluyum. Samsun çok güzel bir şehir. Hakikaten sahil şehirlerimiz içinde bence en güzellerinden biri. Şehir alt yapısını tamamlamış ve hem turizm hem tarım hem de sanayi anlamında atağa kalkmış durumda. Bizlerde fuarcılıkla bu çarkları daha hızlı döndürmek için çalışıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Fuar kültürü dünyada nasıl ortaya çıktı?

Server SEÇER: Fuarcılık dünyada 1800'lerde başlıyor. O zaman fuarcılığın EXPO şeklinde başladığını görüyoruz. Bu fuarlar bütün dünyanın buluştuğu, pavilyonların açıldığı, farklı ülkelerin ürün ve kültürlerinin tanıtımının yapıldığı hem bir festival havası olan hem de panayır şeklinde fuarlar. Örneğin Paris'te bulunan Eyfel Kulesi'nin fuar esnasında yapıldığını biliyoruz. Yine Brezilya'daki büyük heykel de fuar esnasında yapılmıştır.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Türkiye'de nasıl başladı fuarcılık?

Server SEÇER: O dönem Osmanlı'dan bu fuarlara katılım başlıyor. Örneğin padişah ile birlikte heyetler hatta mehter takımlarıyla Londra'ya fuara gidiyor. Osmanlı İmparatorluğu bu fuarda daha çok yöresel ürünlerini tanıtmıştır. Sonrasında İstanbul, İzmir ve Samsun'da fuarlar başlıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İlk fuarlar bu üç şehir de mi gerçekleşiyor?

Server SEÇER: Evet, bu aynı zamanda Türkiye'nin ilkidir. Bundan kırk elli yıl öncesinden söz ediyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun'un geçmişinde, fuar kültürünün çok önemli yere sahip olduğunu biliyoruz. Samsun bugünler de de fuarlar ile anılır oldu bu süreç nasıl gelişti?

Server SEÇER: O yıllarda Samsun'da da hem bir festival gibi, konserlerin olduğu, farklı pavilyonlar ve satışın da olduğu Bütün Karadeniz'in, Orta Anadolu'nun Samsun'a aktığı fuarlar söz konusuydu.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sonrasında fuar kültürü değişti mi?

Server SEÇER: Tabi, bu fuarlarla şu anki fuarlar biraz farklı. Samsun'da iki yıl önce fuar binası Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Ondokuzmayıs Üniversitesi, Ticaret Borsası, Kalkınma Ajansı'nın büyük katkılarıyla yapılmış. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Uluslararası bir fuar merkezi yapmak gerçekten çok çok önemli. Biz de fuarcılık şirketimiz olarak bu merkezin işletmesini üstlendik. Türkiye'de fuarcılık denilince akla gelen en önemli firma olarak bu merkezi işletmek bize gurur veriyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Fuarlar, şehirlere turizm noktasına nasıl katkı sağlar?

Server SEÇER: Dünyada fuar şehirleri olarak anılan bazı şehirler var. Buna örnek olarak Berlin'i göstere biliriz. O şehirde fuar olan haftalar ki, hemen hemen her hafta fuar var aslında, şehir adeta canlanıyor. Her yerde fuar reklamları ve fuar ile ilgili duyurular oluyor. Bütün dünya Berlin'e akıyor ve turizmde de büyük bir hızlanma yaşanıyor. Ülkemiz de de fuarcılığın yapıldığı aylar eylül ve mayıs ayı sonundadır. Yani deniz kum güneş turizminin ölü olduğu zamanlar. Bu noktada da fuarlar şehirlere büyük katkılar sağlıyor. Böyle bir dönemde otellerde doluluk olması, taksilerin çalışması, fuarda stant açan firmaların çeşitli mecralara reklam vermesi dahi başlı başına hareketlilik anlamına geliyor. Sonuç olarak fuar turizmi fuar endüstrisi denen bir kavram var. Bu şu anlama geliyor normal turist bir lira harcıyorsa kongre için gelen turist dört lira harcıyor ve fuar için gelen sanayici ya da iş adamı olan turist sekiz lira harcıyor. Çünkü bu kişiler geldiği zaman mutlaka yanında başka kişilerde olur. Gelir seviyeleri de üst seviyededir. Ayrıca burada iş adamı olarak birçok ortaklıklar iş bağlantıları da kurar. Bir de şu boyutu var bir iş adamı fuar için geldiği şehre bir sonraki yıl ailesi ile birlikte ziyaret için gelebiliyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Peki, bir firmanın bir fuarda yer alması ona nasıl katkı sağlar?

Server SEÇER: Öncelikle firmaları küçük, orta ve büyük ölçekli firmalar olarak ayıralım. Ve etkilerini de tek tek sıralayalım. Büyük ölçekli firmalar ihracat yapan firmalar oluyor ve fuarımıza katıldıklarında biz onlara, yurt dışından heyetler getiriyoruz. TÜYAP olarak bizim yurtdışında Makedonya, Gürcistan, İran Mısır ve Rusya'da ofislerimiz var. Bu ofislerimizden de bir heyet hazırlamalarını istiyoruz ve bu heyetleri buradaki iş dünyası ile buluşturuyoruz. Bu heyetler yüz yüz elli kişilik işadamlarından oluşuyor. Sonuç olarak bu heyetler iş bağlantısı kuruyor ve bu da ihracat artışı sağlıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Orta ölçekli firmalar için nasıl bir katkı söz konusu oluyor?

Server SEÇER: Bu firmalar genellikle ihracata başlamamış, firmalar oluyor ve onların da ilk defa ihracat yapmasına vesile oluyoruz. Onlarında yabancı dil bilen personelleri mutlaka stantlarda oluyor. Bunu da özellikle öneriyoruz. Orada da danışmanlar eşliğinde görüşmeler oluyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ve küçük ölçekli firmalar, onlara da katkı sağlıyor mu fuarlar?

Server SEÇER: Tabii, Küçük ölçekli firmalar genellikle üretime yeni başlamıştır, küçük imalatçıdır veya sınırlı kapasite de üretimi vardır ama vizyonu geniştir. Bu firmalar satış yaptığı bölgenin dışına çıkmayı isteye bilir. Ya da bayilikler vermek isteye biliyor. Bu gibi firmalar bizim fuarımızda bayiiler, yeni pazarlar buluyorlar. Ayrıca, bu firmaların satışları da artıyor. Satış artınca da istihdam ve üretim artışı sağlıyoruz. Bizim işimiz üretim yapanların satışının artması, pazarlarının büyümesi ve onlara piyar sağlamak. Bu noktada ben medyaya da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü fuarların doğru tanıtımı çok önemli.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun'un tekrar fuarlarla anılmaya başladığını ifade ettik. Peki, diğer şehirlerle bir kıyaslama yapacak olursak hakikaten iyi durumda mıyız?

Server SEÇER: Gayet iyi noktadayız. Şehir ismi vermek istemiyorum ama bizden önce fuarcılığa başlamış birçok şehrin önüne geçtik. 2017 fuar takvimimizde tam yedi fuarımız var. Oto şov fuarı iki yılda bir yapıldığı için 2018 yılında onu da saydığımız da bu sekiz fuar birçok kentin önüne geçmiş durumda. Ulusal ve uluslararası ihtisas fuarları yapmak profesyonellik işi. Bunu yapabilmekte o şehrin dinamikleriyle, ulaşımıyla, nüfusunun çevresiyle birlikte bir- bir buçuk milyon olmasıyla ve sanayisiyle, üretimiyle doğrudan ilintili.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu yönden Samsun'u irdelediğimizde…

Server SEÇER: Samsun havalimanına sahip, bu çok büyük bir artı. Ve günden güne de direk uçuşlar artıyor. Fuarcılık ve turizmde de bu konu çok önemlidir. Aynı zamanda Samsun Karadeniz'in en büyük tarım şehirlerinden biri. İki büyük ova bizler için büyük şans. Yine şehir aynı zamanda bir sanayi şehri. Samsun'da çok sayıda sektör var bu sektörlerin üretimlerinin Samsun'a olması fuarcılığa hız kazandırıyor. Samsun konum olarak birçok şehre çok yakın. Bir diğer konu da oteller bu da fuarlar için çok önemli ve Samsun'da da bu konuda bir eksiklik yok. Samsun birçok ülkeden turistlerin geldiği bir nokta bundan sonra da bu turizm daha da artacak. Biz de fuarlarda turizme çok büyük destek sağlıyoruz. Fuarlar döneminde otellerin, restoranların eğlence merkezlerinin dolduğunu görüyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: En son gerçekleşen Tarım Fuarı nasıl geçti?

Server SEÇER: Tarım Fuarı'nın ikincisini gerçekleştirdik. Tarım Karadeniz'in olmazsa olmazı. Samsun için de tarım en önemli sektörlerden biri diyebiliriz. Tarım Fuarı farklı bölgelerin katılımıyla geçti. Bizler de bu durumdan dolayı çok mutlu olduk. Fuara Erzurum Pasinler'den oda başkanları geldi. Bunun yanı sıra Edirne Keşan'dan da borsa ve oda başkanlarımız geldi. Bunlar tarım ile uğraşan ve alıcı konumundaki kişiler. Ayrıca Konya'dan, Ankara'dan ve bütün Karadeniz'den katılımcılar oldu. Bu fuarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ve İl Müdürlüğü'yle iş birliği yaptık bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve bütün tarım kuruluşları da bize destek verdi. Destekçilerimizin hepsinin üyeleri ziyaretçi olarak geldi ve stant açtı. Tarım Fuarı bir şenlik havasında geçti. Fuarda küçük bir hayvancılık yarışması da yaptık. Fuara 42 Bin ziyaretçi geldi. Bu ziyaretçilerden en az 20 Bini başka şehirlerden geldi. Bu çok önemli. Yaklaşık 15 şehirden gelip stant açtılar.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Geçen sene de durum böyle miydi?

Server SEÇER: Geçen sene fuarın ilkini gerçekleştirmiştik. Bu yıl ona göre firma sayısı yüzde 45 metre karemiz de yüzde 35 oranında arttı. Çiftçilerimiz sanıldığından çok daha fazla yeniliklere açık. Konferanslarımız da vardı. Bu yıl kadın çiftçilerimize yönelik çok güzel de bir aktivitemiz oldu. Bir konferans verildi ve bu konferansı dört yüze yakın kadın çiftçimiz merakla izledi. Bu sayede kadın çiftçilerimiz tarım ile ilgili yeni yeni bilgilere sahip oldular. Ayrıca bu yılki tarım fuarına da yurt dışından gelenler oldu. 185 kişi geldi ve bu kişiler Samsun'daki fabrikaları da ziyaret edip sorular sordular iş bağlantıları da kuruldu. Fuar dolu dolu geçti diyebiliriz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Önümüzdeki günlerde de tarım ile ilişkilendirebileceğimiz bir başka fuar var. Gıda fuarında hedef kitle ve beklentiler nedir?

Server SEÇER: Daha önce de Samsun'da bir gıda fuarı yapılmış. Ancak bu bir ihtisas fuarı değilmiş. Biz ilk defa 24-27 Kasım tarihleri arasında bir gıda ihtisas fuarı yapacağız. TÜYAP'ın 35 yılı aşkın iş bağlantıları kurma tecrübesinden yararlanarak, gıda sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri tek çatı altında sunmayı hedefleyen, konusunda bölgesinin en etkili buluşması olan fuarımız, iki ayrı salonda, 10.000m2 kapalı, 40.000 m2 açık alan olmak üzere toplam 50.000 m2'lik alanda düzenlenecek. TÜYAP tarafından ilk kez organize edilecek olan Samsun Gıda Fuarı'nın, gıda sektörü profesyonellerinin, tüm Anadolu' dan gelecek gıda toptancıları, toplu tüketim sektörü alım heyetleri, özel ve kamu sektörünün toptan gıda alımı yapan yöneticileri ile yıllık-ticari iş bağlantıları yapacakları çok önemli bir fuar olacak. Samsun Gıda Fuarı 2016' da gerçekleşecek etkinlikler fuarımızı ulusal medyaya taşıyacak, profesyonel ziyaretçiyi arttıracak ve önemli bir bölgesel tanıtım imkanı sağlayacaktır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Gıda Mühendisleri, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, TSE işbirliği ile sektöre dair önemli konu başlıklarında konferans ve panellerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ziyaretçiler arasında kimler olacak?

Server SEÇER: Karadeniz, İç Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere tüm illerden fuarımızı ulusal marketler, süpermarket zincirlerinin yöneticileri ve satın alma yöneticileri, gıda ve içecek perakendecileri, oteller ve turizm tesisleri işletmecileri, kafe, restoran işletmecileri, fastfood zincirleri yöneticileri, bakkaliye grubu, yerel marketler, yemek fabrikaları, catering firmaları, gıda mühendisleri ve toplu tüketim yapan her türlü kuruluşun yöneticilerinin ziyaretlerini bekliyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yurt dışından da heyetler gelecek mi?

Server SEÇER: Gürcistan, İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Rusya, Azerbaycan, Ürdün, Lübnan, Tunus, Makedonya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Yunanistan' dan davet edilip ağırlanacak alım heyetleri ile Samsun Gıda Fuarı 2016, üretici firmaların ihracat potansiyelinin oluşmasına veya var olan ihracat hacimlerinin artmasına katkı sağlayacaklardır. Aynı zamanda Samsun Gıda Fuarı'nın tüm bölgeye ve Anadolu'ya sağlayacağı, yeni iş bağlantıları, yeni firmalar, ürünler son teknolojiler ve yenilikçi gelişmeler ile kalkınma ve markalaşma imkanı sunacaktır

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Fuar takviminden söz edecek olursak, nasıl fuarlar olacak önümüzdeki zaman diliminde?

Server SEÇER: Ev'leniyoruz adlı bir fuarımız olacak. Bu fuarda hem evlilik ile ilgili tüm hazırlıklar olacak hem de ev ile ilgili mobilya, beyaz eşya gibi tüm ayrıntılar. Bu fuar Samsun'da bir ilk olacak. Biraz daha açacak olursak bu fuar evlilik hazırlıkları, konut projeleri, mobilya, aksesuar, dekorasyon, zücaciye, gelinlik, damatlık, abiye kıyafet, çeyiz, halı, düğün organizasyonu, beyaz eşya, ev elektroniği fuarı ve 09-12 Şubat 2017'de gerçekleşecek. Bazı çiftlerimizi de bu fuarda evlendirmeyi düşünüyoruz. Yani sürprizler de var.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Önümüzdeki günlerde 3. Kitap Fuarı gerçekleşecek ne zaman bu fuar?

Server SEÇER: 21 - 26 Şubat 2017'de Karadeniz 3. Kitap Fuarı. Çok ilgi çeken bir fuar. En son yüz binlerin çok üzerinde ziyaretçiyi ağırladık. Bu noktada Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de çok teşekkür ediyorum. Bu fuara hem özel hem de devlet okullarımız çok büyük ilgi gösteriyor. Bu durum da bizleri çok mutlu ediyor. Ben kiminle konuşsam kitap fuarını bekliyoruz diyor. Kitap fuarımıza birçok yazarımız geliyor imza ve söyleşi için bu durum da insanların ilgisini çekiyor. Bu arada raylı sistemin fuar alanımıza kadar gelmiş olması da çok sevindirici.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Mobilya Dekorasyon Fuarı hakkında bilgi verir misiniz?

Server SEÇER: Kitap Fuarı sonrası, 07 - 12 Mart 2017'de gerçekleşecek olan Samsun Mobilya Dekorasyon Fuarı olacak. Samsun mobilya sektöründe çok çok önemli bir noktada. Hatta en önemli üç dört şehir arasında diyebiliriz. Mobilyacılarımız el emeği göz nuru mobilyalar üretiyorlar. Bu nedenle hepsi çok değerli ve sağlam. Üreticilerimiz bu el emeği göz nuru ürünlerini fuarda sergileme fırsatı buluyorlar. Ziyaretçiler de hem halk hem de mobilya sektörü perakendecileri. Bizler Türkiye'nin bütün şehirlerinden 81 ilden mobilya mağazalarımızı fuara çağardık. Fuar binamız yetmedi.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 2017 Mart ayında başka fuar olacak mı?

Server SEÇER: Evet, 23-26 Mart'ta da İnşaat Fuarı olacak. Bu fuarda da yine inşaat sektörünün temsilcileri, distribütörlerinin katıldığı bir fuar olacak. Bu arada şunu da söylemeliyim biz istiyoruz ki tüm fuarlarımızda üreticiler ağırlıklı olsun.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Karadeniz'e özel bir fuar da olacak sanırım bilgi alabilir miyiz?

Server SEÇER: 13 – 16 Nisan 2017'de de Karadeniz Doğa fuarı olacak. Bu fuar avcılık, doğa sporları, spor alet ve ekipmanları, hobi ve doğa turizmi fuarı. İnanıyoruz ki doğa sporları ve doğa turizmi Samsun'da ileriki yıllarda çok daha büyüyecek. Samsun'da çok değerli ilçelerimiz var ve bu ilçelerin alternatif turizme yönlenmeleri için bu fuarımız çok önemli. Tabii bu fuara farklı Karadeniz şehirlerinden turistlik tesisler stant açacaklar. Acenteler ve ilgili firmalar da yine bu fuarda yerine alacak. Bu fuarda bir ilk.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 2017'deki diğer fuarlar neler?

Server SEÇER: 27 Eylül - 01 Ekim 2017'de Samsun Tarım Fuarı ve 23 - 26 Kasım 2017'de de 3.Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı olacak.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Tüm bunların neticesinde Samsun bir fuar şehri oluyor diye biliriz değil mi?

Server SEÇER: Evet, öyle ve fuar şehri olmak bir ayrıcalık. Samsun uygun iklim, havalimanı ve konforlu otelleriyle büyük bir şehir bunların yanı sıra turizm, tarım sanayi de mevcut. Böyle bir şehre de fuarlar şehri olmak yakışıyor. Samsun'umuz fuarlarla daha çok ilerleyecek, daha çok büyüyecek. Bizler şehrimizdeki bütün işadamlarıyla iş birliği halindeyiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Teşekkür ederiz.

RÖPORTAJ: BURCU DÜZGÜN ÇOBAN
FOTOĞRAF: ÇILGA GÜREL