CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Haberaks TV'de Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol'un hazırlayıp sunduğu 25. Saat programına konuk oldu. Programda fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Torun, fındığın altından daha kıymetli olduğunu belirterek, "Hükümet fındığa sahip çıkmalı" dedi.

ALTINDAN DAHA KIYMETLİ

Hükümetin ve siyasetçilerin fındığın hiç bir tarafında bulunmadığını ifade eden Torun, "Fındığın fiyatı, bir serbest piyasa algısı içerisinde belirlenmeye çalışılıyor. 2014 yılında fındıkta ihracat rakamları yaklaşık 2,7 milyar dolar civarındaydı. Geçen yıl bu rakam 1,8 milyar dolara düştü. Bu sene tahmini 1,3 milyar doları geçmez. Bu sadece üreticinin kaybı değil, ülkenin de kaybıdır. Bir yandan devlet de kaybediyor. Bunu deklare ettiğimizde de çeşitli mazeretler öne sürüyorlar. Türkiye, tarım ihracatının yüzde 25'ini sadece fındıktan elde ediyor. Böyle altın yumurtlayan bir tavuğu niye kesersiniz? Niye bunu baltalarsınız? Altından daha kıymetli bir ürününüz var. Ama sahip çıkmıyorsunuz. Üretici mağdur, her sene beklenti içerisinde. Hükümetin burada devreye girip hakemlik görevini yapması lazım. Bu piyasayı kim bozuyor, bu rekabeti kim engelliyor. Bu rekabetin önünü kim tıkıyor. Bunu bulup ortadan kaldırması lazım. Ama bunu dahi yapmıyor. Tarım Bakanı çıksa dese ki 'Siz ne yapıyorsunuz kardeşim, oyunun kuralları doğru değil. Kuralına göre oynanmıyor. Burada şike var. Ben piyasadan 50-100 bin ton fındık alıyorum dese, bakın ne oluyor? İfadelerini kullandı

FINDIK YASASI ÇIKSIN

Birçok ürünün yasası olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Torun, 'Biz 'Fındık yasası çıksın' deyince kıyameti koparıyorlar. Birçok ürünün yasası var. Doğru maddelerle düzenlersiniz üreticinin de, aracının da, ihracatçının da, ithalatçının da sorumluluğu olur. Herkes kendi sorumluğunu bilir, kim hata yapıyorsa müeyyide uygulanır. Bu kadar basit. Kimse ne yapacağını bilemiyor ki. Herkes göz ve el kararı ile hareket ediyor. Kimin gücü kime yetiyorsa, kim kimin o günkü zafiyetinden faydalanıyorsa bir şekilde piyasa gelişiyor. Burada hükümetin hakemlik görevini yapması lazım. Piyasayı kim bozuyorsa, işleyişi kim engelliyorsa hükümet o esnada devreye girmeli" dedi.

ÜRETİCİ SADAKA İSTEMİYOR

Fındık üreticilerine verilecek alan bazlı gelir desteği ile ilgili de konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, şunları söyledi: 'Eğer bir sorunu çözmek istemiyorsanız sürekli kurullara havale edersiniz. Burada gerçek olan bir şey var. Dünyada tarımını desteklemeyen bir tek ülke yok. Şimdi bu hükümet doğrudan gelir desteği vererek sanki üreticinin sorununu çözmüş gibi kabul ediyor. Üretici sizden sadaka istemiyor. Üretici ürünün değerini istiyor. Siz gerçekten o ürünün değerini verin ve onu sürdürülebilir kılın. Benim üreticimin sizin doğrudan gelir desteğinizi falan gözü görmez. Yeter ki o ürettiği ürünün değerini alsın, değeri ile satsın. Ama siz öyle bir hale getirdiniz ki üreticiyi, zaten fındıktan gelir elde edemiyorum, zaten ne olacağı belli değil diyor. Gözü haliyle sizin gelir desteğinizde. Ne yapsın? Burada sorunu çözmek lazım. Mesele balık vermekte değil, balık tutmasını öğretmekte."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Atakum CHP İlçe Başkanı Cemil Deveci, Haber Medya'nın Borkonut Niş İş Merkezi'ndeki çalışma ofislerini ziyaret ederek, Haber Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun, Haberaks TV Genel Yayın Koordinatörü Fatih Korkmaz, Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol ve Haberaks TV Programlar Koordinatörü Sinan Sallabaş ile bir süre sohbet etti.

Dilber BAHADIR