Eğitim-Bir-Sen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Necdet Güneysu, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sisteminin tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak olmasına sıcak bakmadıklarını söyledi. Güneysu, 'Mülakat varsa torpil vardır' sözünün her zaman yaşanacağını, bu nedenle devletin tamamen hukuki verileri kullanması gerektiğini, inisiyatiflerle bu işin olmayacağını ifade etti.

İNTİBA ÖNEMLİ OLACAK
Eğitim Bir-Sen olarak sözlü sınavlarla ilgili objektif, net kriterler geliştirmeden bunun yapılmasını sakıncalı bulduklarını ifade eden Başkan Güneysu, mülakat uygulamalarında farklılıkların da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Güneysu, 'Sonuç olarak mülakatta komisyonun üzerinde olan intiba önemli olacak. Objektif bir kriter olmadığı için bazı sıkıntılar da ortaya çıkabilir. Örneğin; en son mülakatla öğretmen alımlarında KPSS puanı çok yüksek ama mülakat sonuçları çok düşük kişileri gördük. Bu da kamuoyunda bir olumsuzluk oluşturuyor. Objektif kriterler oluşturulmadıkça ve mülakat komisyonları revize edilmedikçe mülakatla ve mülakat sonunda sözleşmeli öğretmen ya da memur atamalarına karşıyız' sözlerini kaydetti.

MÜLAKAT BUNLARI YÜZDE 100 ÖNLEMEZ
Bugünün şartlarında bu tip alımlarının sakıncalı olabileceğini aktaran Başkan Güneysu, 'Mülakatın temeli, çeşitli terör örgütleriyle ilişkisi olduğu düşünülenlerin göreve atanmamasıdır' dedi. Devletin araştırma yapması, mülakatla değil kendi adli araştırmalarıyla bu işi yürütmesi gerektiğini vurgulayan Güneysu, 'Devletin şeffaf olması lazım, bir takım zanlar ile bu iş yapılamaz. Mülakat bunları yüzde 100 önleyebilecek bir şey de değildir' şeklinde konuştu.

İNİSİYATİFLERE BU İŞ BIRAKILMAMALI
Bu uygulamayla 'Mülakat varsa torpil vardır' sözünün her zaman yaşanacağını kaydeden Güneysu, 'Puanını beğenmeyen herkes bu sözü söyleyecektir. 'Yok' denilse bile önemli olan memur adayının tatmin olmasıdır. Birilerinin referansı ile olacak bir iş değildir. Devletin tamamen hukuki verileri kullanması gerekiyor yani inisiyatiflere bu işin bırakılmaması lazım' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL