Orta Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Uğurlu, 15 Temmuz darbe girişimi ve Rusya krizinin sona erdirilmesinin ekonomik yansımaları üzerine açıklamalarda bulundu.

ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ
Hem hükümet değişikliğinin hem de 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye'yi ekonomik anlamda sarstığını dile getiren ORKASİFED Başkanı Emin Bahri Uğurlu, "Son dönemlerde yaşananlar kalkınmakta olan bir ülke olarak bizleri oldukça zorladı. Ekonomi güçlü olduğu için şu anda altından kalkmış vaziyette görünüyoruz. Dünyadaki paranın bolluğu da bazı sıkıntıların üzerini örtüyor. Fakat büyüme, tüketim rakamlarıyla geldiği için bu durumun üretime dönmesi gerekiyor. Çünkü sadece üretimle kalkınma olabilir. Yoksa sıkıntı büyük olur. Ekonominin daha iyi bir duruma gelmesi için büyüme rakamlarını daha yukarılara çekmemiz, enflasyonu ve cari açığı düşürmemiz lazım. Bunun yanı sıra istihdamı ve verimliliği artırmamız gerekmektedir. Fuarlar da çok önemli bir görev üstleniyor. Bu tür çalışmalarla daha iyi noktalara gelebiliriz. İstenilen canlanmayı ülke olarak bir türlü gerçekleştiremiyoruz. Şu anda bir yavaşlama söz konusu. Yavaşlama devam ederse, şişmiş balonlar patlayabilir. Özetle söylemek gerekirse, üretimi artırmazsak sıkıntılı bir sürece girebiliriz" diye konuştu.

SAMSUN İÇİN ÖNEMLİ
Rusya ile krizin kısmen sona erdirilmesinin de ülke ve Samsun açısından önemine de değinen Uğurlu, "Turizm açısından, ticaret açısından Rusya, bizler için çok önemli. Özellikle güneyinde sıkıntı oldu. Açılmayan otellerde iflaslar boy gösterdi. Burada da dikkat edilirse, ilişkilerimiz toparlandıktan sonra sebze ve meyve fiyatlarına dahi yansıdı. Fakat buna güvenip rehavete girmememiz, kendimizi sadece Rusya'ya bağlı tutmamamız lazım. Mali disiplin ve üretim oldukça önemli. Rusya'ya ticarette ülkemizin en önemli kapılarından biri olan Samsun da ilişkilerin düzelmesinden payını ciddi bir şekilde alacaktır" ifadelerini kullandı.

Barış BUDANOĞLU