TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, Geçici İş İlişkisi Kurma yasasıyla birlikte iş yaşamına taşeron sisteminden daha kötü bir düzenleme geldiğini söyledi. Yasayı 1800'lü yılların Amerikası'ndaki köle düzenine benzeten Yılmaz, ''İşçiye insan gözüyle değil de, parayla alınıp satılan bir şey gibi bakılacak. Bu insan onuruna yakışmıyor'' diye konuştu.

İŞKUR DEVRE DIŞI


Geçici İş İlişkisi Kurma yasasının 1800'lü yılların Amerikası'ndaki köle düzeninin Türkiye'de yasallaştığı gün olduğunu söyleyen Yılmaz, ''Bu yasayla birlikte Türkiye'de yüzde 12 olarak işsizliğin daha da artacağına inanıyorum. Çünkü kiralık işçiler yılda en fazla 9 ay çalışabilecek, sonraki aylarda işşiz olacak ama işşiz de sayılmayacak. Bu çalışma hayatına sokulan en son nokta. Şimdi Samsun'da işsizler ordusu ikiye katlanacak. Çünkü bu sistem çözüm olmayacak. Samsun gibi üretim anlamında kısıtlı, sanayi ve fabrikaların olmadığı bir şehirde 15-16 tane istihdam bürosu kuruldu. Kuranlar da zengin insanlar. Bu bürolar İşçi ve kurumu bir araya getirecek ama bunu zaten İŞKUR yapıyordu. İŞKUR şu anda devre dışı edilmiş durumda. O kurum dört dörtlük bu işi zaten yapıyordu. Kiralanan işçinin devletin bir kanalı tarafından kontrol edilmesi gerekiyor ama öyle bir şey yok. Şimdi köleliğe gidiyor. İşçiye insan gözüyle değil de, parayla alınıp satılan bir şey gibi bakılacak. Bu insan onuruna yakışmıyor'' ifadelerini kullandı.

İŞÇİNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK
Yeni sistemin taşerondan daha da kötü bir düzenleme olduğunu kaydeden Yılmaz, ''Bu özel istihdam bürolarının denetimini kim yapacak, maaşı ödenmezse kim takip edecek, kıdem tazminatları ne olacak? İşçilerin hiçbirisinin sosyal güvencesi olmayacak. Aslında ters olan şu ülkede bir yasa yürürlüğe girerken, yönetmeliklerle değişmemeli yasanın tamamı meclisten geçmeli. Bizim ülkemizde maalesef önce yasa geçiyor, sonra yönetmeliklerle bir şeylere uyduruluyor. Büroları açan insanların da hiçbir sorumlulukları yok. Yasa yürürlüğe girdiğinde de kimse neden sokağa çıkmadı? Çünkü artık bu ülkede işçi profili değişti. Şükürcü oldu. Herkes bugününü düşünüyor, yarınını düşünen yok.''

Zerrin SOMUNCU