STSO Kadın Kurulu Karadeniz Bölge Toplantısı, Samsun'da yapıldı. Bir otelde gerçekleşen ve ''Birliği esas alan girişimcilik modeli: Kooperatifçilik'' konusunun ele alındığı toplantıya, Samsun Ticaret İl Müdürü Bülent Tüfenkçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nden Uzman Melike Davaslı, Samsun TSO Kadın Girişimciler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kurulu Başkanı Gülay Atik STSO Sayman Üye Yiğit Tören ve 12 ilden kadın kurulu temsilcileri katıldı.

KIRSALDAKİ ÜRÜNE KATMA DEĞER

Açılış konuşmasında, kadınların kalkınma ve ekonomik gelişme konusunda bilinçlendiğini ifade eden STSO Kadın Girişimciler TOBB Kurulu Başkanı Gülay Atik, ''Bu gelişmenin tabandan yukarıya doğru olması gerekli. Eğer kırsalda yaşayan kadını bulunduğu yerde istihdam edemiyorsak, oradaki ailelerin geçimini sağlayamıyorsak göç algıları ortaya çıkıyor. Son yıllarda Türkiye'de kentlerde yaşam yüzde 70, kırsalda yaşam yüzde 30 şeklinde. Kırsalda yaşayan kadınların ürünlerini bir değer haline getirirsek, aranır istenir ölçüde sunumlarını yaparsak o insanların hem yaşadıkları yörede kalmalarını hem de mutlu olmalarını sağlarız. Bunu ancak dernekçilik veya kooperatifçilikle başarabiliriz. Ülkemizde çok güzel örnekleri var. Biz de Karadenizli kadınlarımıza yönelik böyle bir çalışmayla onların ürünlerinde bir katma değer oluşturabiliriz'' diye konuştu.

KADINLARIN YÜZDE 30'U ÜCRETSİZ ÇALIŞIYOR

Türkiye'de kadın istihdamının temel bir sorun olduğunu kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nden Uzman Melike Davaslı ise ''Köyden kente göçen kadınlarımız, köyde yaptığı işi şehirde yapamayarak kent iş gücü piyasasında yer alamıyor. Çalışan kadınların yüzde 10'u kendi hesabına, yüzde 1.2'si işveren konumunda, yüzde 56'sı yevmiye karşılığında, yüzde 30 gibi büyük bir kısmı da ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Ticari hayatta da 192 bin kadın esnafımız var. Neden kadın kooperatifleri kuralım peki? Emeğini tek elden pazarlayamayan kadınlara iş olanağı sağlıyor, topluca ürün ya da hizmet arzı sunabilmeyi uygun fiyata ham madde ve girdi temini sağlarken aynı zamanda da bölgesel kalkınmaya destek sağlıyor'' dedi.

Konuşmaların ardından OMÜ Ziraat Fakültesi, Tarım ekonomisi bölümünden Bakiye Kılıç Topuz ve Mali Müşavir Fikret Koç kooperatifçilik konusunda sunumlarını gerçekleştirdi.

Zerrin SOMUNCU