'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesinde sayıları artan 'kaz asma' tesislerinde yapılan yöresel yemek tiridin tadına bakabilmek için 10 gün önceden randevu almak gerekiyor

'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesindeki "kaz asma" tesislerinde yapılan yöresel yemek tiride vatandaşlardan yoğun talep geliyor.

Kaz etinden yapılan ve türkülerde adı geçen tirit, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hemşehri derneklerinin düzenlendiği "tirit gecelerinde" vatandaşları bir araya getirirken, kış aylarında hizmet veren tesislerde bu lezzeti tatmak isteyenler için tirit hazırlanıyor.

Havza'daki tesislerde odun ateşinin önüne asılan kazlar, iki saatte pişiriliyor ve kazdan akan yağa bandırılan yufka parçaları, bulgur pilavı ve kaz etiyle konuklara ikram ediliyor. İşletmelerde 180 ile 200 lira arasında hazırlanan tirit, uzun kış gecelerinde dost sohbetlerine tat katıyor.

YOĞUN TALEP VAR

Kaz asma usulüyle tirit pişirilen tesisin sahibi Ali Uysal, yaptığı açıklamada, elektriğin, televizyonun olmadığı yıllarda uzun kış gecelerinde sohbet ortamları oluşturmak ve zaman geçirmek için evlerde yapılan özel bacalara asılarak hazırlanan tiridi günümüzde aynı yöntemle pişirerek müşterilerine sunduklarını söyledi. Tirit için bir kazın 4 kilogram civarında olması gerektiğini belirten Uysal, şu değerlendirmede bulundu: "Tirit ortalama iki saatte pişiyor. Günde bu şekilde 6 - 7 kaz pişirebiliyoruz. Allah'a şükürler olsun talep var. Merzifon, Samsun, Çorum, Amasya ve Ankara'dan misafirlerimiz geliyor. İki saatte pişen kazın yağı ile bulgur pilavı hazırlıyoruz. Yaktığımız yağa yufkaları bandırıyoruz, tepsinin etrafına döşüyoruz, ortasına eti koyuyoruz. Özelliği odun ateşinde pişmesi. İki saat kaz odun ateşinin önünde dönerek pişiyor."

10 GÜN ÖNCEDEN RANDEVU

Kazın hazırlanması ve pişirilmesi zaman aldığı için randevu ile müşterilere hizmet verebildiklerini anlatan Uysal, "Son yıllarda tiride olan ilgi arttı. Çevre illerden müşterilerimiz var. Hazırlanması zaman aldığı için önceden randevu alıyoruz. Müşterilerimizin bize 10 gün önceden haber vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Uysal, bir sezonda 500 - 600 kaz sattıklarını sözlerine ekledi.



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da ambulans otomobil ile çarpıştı: 1 yaralı

1 Samsun'da ambulans otomobil ile çarpıştı: 1 yaralı

Eski MHP'li vekile ihraç talebi

2 Eski MHP'li vekile ihraç talebi

Haklı olmak yetiyor mu

3 Haklı olmak yetiyor mu?..

Taraftar sahip çıktı

4 Taraftar sahip çıktı

Samsun'da 8,5 asırlık ahşap çivisiz cami ve ilginç hikayesi

5 Samsun'da 8,5 asırlık ahşap çivisiz cami ve ilginç hikayesi

E1 Express Otobüs mü yoksa Tramvay mı

6 E1 Express Otobüs mü yoksa Tramvay mı?

Ozan Arif'e kamu davası

7 Ozan Arif'e kamu davası

Fındık fiyatları ne kadar İşte güncel fındık fiyatları

8 Fındık fiyatları ne kadar? İşte güncel fındık fiyatları

Karadeniz'de kaymakama FETÖ tutuklaması!

9 Karadeniz'de kaymakama FETÖ tutuklaması!

Hem komik hem riyakar

10 Hem komik hem riyakar


SIRADAKİ HABER