Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesinde sayıları artan 'kaz asma' tesislerinde yapılan yöresel yemek tiridin tadına bakabilmek için 10 gün önceden randevu almak gerekiyor

'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesindeki "kaz asma" tesislerinde yapılan yöresel yemek tiride vatandaşlardan yoğun talep geliyor.

Kaz etinden yapılan ve türkülerde adı geçen tirit, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hemşehri derneklerinin düzenlendiği "tirit gecelerinde" vatandaşları bir araya getirirken, kış aylarında hizmet veren tesislerde bu lezzeti tatmak isteyenler için tirit hazırlanıyor.

Havza'daki tesislerde odun ateşinin önüne asılan kazlar, iki saatte pişiriliyor ve kazdan akan yağa bandırılan yufka parçaları, bulgur pilavı ve kaz etiyle konuklara ikram ediliyor. İşletmelerde 180 ile 200 lira arasında hazırlanan tirit, uzun kış gecelerinde dost sohbetlerine tat katıyor.

YOĞUN TALEP VAR

Kaz asma usulüyle tirit pişirilen tesisin sahibi Ali Uysal, yaptığı açıklamada, elektriğin, televizyonun olmadığı yıllarda uzun kış gecelerinde sohbet ortamları oluşturmak ve zaman geçirmek için evlerde yapılan özel bacalara asılarak hazırlanan tiridi günümüzde aynı yöntemle pişirerek müşterilerine sunduklarını söyledi. Tirit için bir kazın 4 kilogram civarında olması gerektiğini belirten Uysal, şu değerlendirmede bulundu: "Tirit ortalama iki saatte pişiyor. Günde bu şekilde 6 - 7 kaz pişirebiliyoruz. Allah'a şükürler olsun talep var. Merzifon, Samsun, Çorum, Amasya ve Ankara'dan misafirlerimiz geliyor. İki saatte pişen kazın yağı ile bulgur pilavı hazırlıyoruz. Yaktığımız yağa yufkaları bandırıyoruz, tepsinin etrafına döşüyoruz, ortasına eti koyuyoruz. Özelliği odun ateşinde pişmesi. İki saat kaz odun ateşinin önünde dönerek pişiyor."

10 GÜN ÖNCEDEN RANDEVU

Kazın hazırlanması ve pişirilmesi zaman aldığı için randevu ile müşterilere hizmet verebildiklerini anlatan Uysal, "Son yıllarda tiride olan ilgi arttı. Çevre illerden müşterilerimiz var. Hazırlanması zaman aldığı için önceden randevu alıyoruz. Müşterilerimizin bize 10 gün önceden haber vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Uysal, bir sezonda 500 - 600 kaz sattıklarını sözlerine ekledi.



EN ÇOK OKUNANLAR

Görüşüyoruz net bir şey yok

1 Görüşüyoruz net bir şey yok

Samsunspordan dakikada binler kazandılar

2 Samsunspor'dan dakikada binler kazandılar

Kazanmaya ihtiyacımız var

3 Kazanmaya ihtiyacımız var

Şehit cenazesinde CHP çelengini istemediler

4 Şehit cenazesinde CHP çelengini istemediler

Gözyaşları içinde toprağa verildi

5 Gözyaşları içinde toprağa verildi

Samsun Bafrada kümes hayvanı itlafları devam ediyor

6 Samsun Bafra'da kümes hayvanı itlafları devam ediyor

Samsunda Çağlarırmak için mevlit okutuldu

7 Samsun'da Çağlarırmak için mevlit okutuldu

Bu şehrin çocukları Samsunsporludur

8 Bu şehrin çocukları Samsunsporludur

Samsun tramvayda çocuğunu kaybetti

9 Samsun tramvayda çocuğunu kaybetti

Ne değişecek

10 Ne değişecek?..


SIRADAKİ HABER