Samsun haber gazetesi
X Reklamı Kapat

'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesinde sayıları artan 'kaz asma' tesislerinde yapılan yöresel yemek tiridin tadına bakabilmek için 10 gün önceden randevu almak gerekiyor

'Tiridine banabilmek' için randevu şart

Samsun'un Havza, Kavak ve Ladik ilçesindeki "kaz asma" tesislerinde yapılan yöresel yemek tiride vatandaşlardan yoğun talep geliyor.

Kaz etinden yapılan ve türkülerde adı geçen tirit, Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hemşehri derneklerinin düzenlendiği "tirit gecelerinde" vatandaşları bir araya getirirken, kış aylarında hizmet veren tesislerde bu lezzeti tatmak isteyenler için tirit hazırlanıyor.

Havza'daki tesislerde odun ateşinin önüne asılan kazlar, iki saatte pişiriliyor ve kazdan akan yağa bandırılan yufka parçaları, bulgur pilavı ve kaz etiyle konuklara ikram ediliyor. İşletmelerde 180 ile 200 lira arasında hazırlanan tirit, uzun kış gecelerinde dost sohbetlerine tat katıyor.

YOĞUN TALEP VAR

Kaz asma usulüyle tirit pişirilen tesisin sahibi Ali Uysal, yaptığı açıklamada, elektriğin, televizyonun olmadığı yıllarda uzun kış gecelerinde sohbet ortamları oluşturmak ve zaman geçirmek için evlerde yapılan özel bacalara asılarak hazırlanan tiridi günümüzde aynı yöntemle pişirerek müşterilerine sunduklarını söyledi. Tirit için bir kazın 4 kilogram civarında olması gerektiğini belirten Uysal, şu değerlendirmede bulundu: "Tirit ortalama iki saatte pişiyor. Günde bu şekilde 6 - 7 kaz pişirebiliyoruz. Allah'a şükürler olsun talep var. Merzifon, Samsun, Çorum, Amasya ve Ankara'dan misafirlerimiz geliyor. İki saatte pişen kazın yağı ile bulgur pilavı hazırlıyoruz. Yaktığımız yağa yufkaları bandırıyoruz, tepsinin etrafına döşüyoruz, ortasına eti koyuyoruz. Özelliği odun ateşinde pişmesi. İki saat kaz odun ateşinin önünde dönerek pişiyor."

10 GÜN ÖNCEDEN RANDEVU

Kazın hazırlanması ve pişirilmesi zaman aldığı için randevu ile müşterilere hizmet verebildiklerini anlatan Uysal, "Son yıllarda tiride olan ilgi arttı. Çevre illerden müşterilerimiz var. Hazırlanması zaman aldığı için önceden randevu alıyoruz. Müşterilerimizin bize 10 gün önceden haber vermesini istiyoruz" diye konuştu.

Uysal, bir sezonda 500 - 600 kaz sattıklarını sözlerine ekledi.



EN ÇOK OKUNANLAR

Trafik kazasında bir aile yok oluyordu

1 Trafik kazasında bir aile yok oluyordu

HERŞEY HOCAYA BAĞLI

2 HERŞEY HOCAYA BAĞLI

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısından FETÖ okulları açıklaması

3 Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısından FETÖ okulları açıklaması

Artvin ilk iftarını birlikte yaptı

4 Artvin ilk iftarını birlikte yaptı

Vali Zülkif Dağlı Toplu iftarlar yerine fakir sofralarına oturalım

5 Vali Zülkif Dağlı 'Toplu iftarlar yerine fakir sofralarına oturalım'

Vali Zülkif Dağlı Zengin iftar sofralarına değil ihtiyaç sahiplerinin sofraları

6 Vali Zülkif Dağlı 'Zengin iftar sofralarına değil ihtiyaç sahiplerinin sofraları

Bereket

7 Bereket...

Otomobillere çarpan motosiklet sürücüsü ağır yaralandı

8 Otomobillere çarpan motosiklet sürücüsü ağır yaralandı

Kdz Ereğlide bin 500 kişi iftar sofrasında buluştu

9 Kdz. Ereğli'de bin 500 kişi iftar sofrasında buluştu

Bursada iftar ve imsak vakitleri için ses bombası kullanılıyor

10 Bursa'da iftar ve imsak vakitleri için ses bombası kullanılıyor


SIRADAKİ HABER