15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ mensuplarının iletişime geçtiği ByLock programı ile ilgili hükümet tarafından çalışma yapılıyor. Çalışmanın ardından birçok örgüt üyesinin cep telefonlarını piyasa fiyatının çok altında sattığı ortaya çıktı. Yaşanılan olaylardan dolayı tedirginlik yaşadıklarını söyleyen ikinci el alım satımı yapan esnaf, kutusuz, faturasız, kimlik fotokopisiz cep telefonu almadıklarını söyleyerek, vatandaşları da sıkıntı yaşamamaları için uyardı.

ELLERİNDE BELGE OLMASI ÇOK ÖNEMLİ
İkinci el cep telefonu alım satımı yapan Hakkı Eker, telefonlardaki ByLock programını anlayabilecek bilgiye ve ekipmana sahip olmadıklarını ifade ederek, ikinci el cep telefonu alırken birçok hususa dikkat ettiklerini söyledi. Eker, 'Vatandaşlar ikinci el cep telefonu alırken özellikle fatura ve nüfus cüzdanı fotokopisi gibi önemli evrakları satıcılara sormalı ve istemeli. İleride herhangi bir sıkıntı yaşamamak için veya hukuki bir durumla karşı karşıya kaldıklarında, kendilerini savunacak bir belgenin ellerinde olması çok önemli. Biz alıcı olarak satıcılardan evvela cep telefonun faturasını ve satıcının kimliğinin fotokopisini alıyoruz. Faturasız hiçbir cep telefonunu almıyoruz, satmıyoruz. İkinci el cep telefonu satarken de, alıcıya faturayı teslim ediyoruz, kimliğini ibraz ederek müşterilere bu şekilde satış yapıyoruz. Esnafın da ilerde sıkıntı yaşamaması için bu evraklar çok önemlidir. Biz telefonlardaki ByLock programını anlayamıyoruz, böyle teknik bir bilgiye sahip değiliz. Esnaf ve vatandaşlar bu konuda daha duyarlı hareket etmeli' şeklinde konuştu.

DAHA HASSAS DAVRANIYORUZ
Esnaf Ramazan Kırtorun ise ikinci el cep telefonu alırken ya da satarken kutulu veya faturalı olmasına dikkat ettiklerini ifade etti. İnternet üzerinden yapılan ikinci el cep telefon alışverişine dikkat çeken Kırtorun, 'Çalıntı ya da faturasız bir cep telefonu alabilirler. Her zaman karşınızda muhatap bulamayabilirsiniz. Biz de esnaf olarak bu dönemde daha hassas davranıyoruz, genel olarak herkesten cep telefonu almıyoruz. Alacağımız cep telefonlarında kutu ve fatura çok önemli, faturası veya kutusu olmayanları değerlendirmiyoruz. İkinci el cep telefonu alınırken, vatandaşlar cihazların faturalarına, kimlik fotokopisine bakmalı' dedi.

KİMLİK FOTOKOPİSİ SORULMALI
Faturalı cihaz vurgusu yapan Murat Kaymak da yaşanılan son olaylardan dolayı daha hassas davrandıklarını ve tedirginlik yaşadıklarını kaydetti. Kaymak, şunları söyledi: 'Bu olaylar bizim de başımıza gelebilir, o nedenle esnaf olarak biz de çok dikkatli olmalıyız. Bu nedenle ikinci el cep telefonu alırken kimlik fotokopisini mutlaka alıyoruz. Vatandaşlar ise kutulu ve faturalı telefonları tercih etmeli, hatta telefoncuya 'cep telefonunu satan kişinin kimlik fotokopisi alındı mı?' diye sormalı.'

SON DÖNEMLERDE ARTTI
Cep telefonu alırken, satıcının kimlik bilgilerini aldıklarını ve gerekli kayıtları oluşturduklarını belirten Eyüp Akyıldız ise ikinci el alacak kişilerin güvenli yerleri tercih etmesi gerektiğini vurguladı. Akyıldız, 'Ayrıca fiyatının çok altında satış yapılıyorsa, mutlaka şüphelenmeliler. Bir cep telefonun ikinci el satış değeri bin liradır, ama 600 liraya satılıyorsa bu telefonda bir sıkıntı var demektir. Alıcının bilinçli olması çok önemli. Son dönemlerde yaşanılan olaylardan ve ByLock programının deşifre olmasının ardından bizde tedirginlik yaşıyoruz. İkinci el telefon gelince çok iyi şekilde inceliyoruz, eskinden 5 dakika inceleme yaparken, şimdi 20 dakika inceleme yapıyoruz. Faturasız cihaz asla almıyoruz, faturasız telefon satmaya gelen vatandaşlar da oluyor, bu aralar biraz daha arttı diyebiliriz' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL