Darbe Komisyonu'nda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004 yılında MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını ancak FETÖ'ye karşı pek bir şey yapıldığını görmediklerini bildirdi.

Özkök; '2004 Milli Güvenlik Kurulu'nda silahlı kuvvetler olarak dedik ki 'Bu örgüt çok büyük bir imkan kabiliyetine kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir. Aynen böyle söyledik. Dedik ki icra planı yapılsın bu iş takip edilsin o zaman kadar tehlikeli bir örgüt olarak görülmüyor tabi iyi niyetli görülüyor. Ama biz MGK'da bunu açıkça söyledik. Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik. Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Hükümetin unsurları da orada olmakla beraber. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik. Biz gene her toplantıda irticadan ve bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da kuvvet komutanları da var biliyorsunuz her zaman dile getirdik. Duyduklarımızı her zaman elimizden geldiği kadar yaptık. Ama kaynağı nüfuz etmemiz mümkün olmadı. Hep bildiğimiz şeyi böylece hepimiz birlkte teklif ettik. Bir fikir birliği yapılmış olarak gidiliyor MGK'ya. Sonrasında bizim elimizde olan bir şey değil. Sonra 2006 yılında emekli oldum" ifadelerini kullandı.

"İnancımız olabilir ama devlet inancı farklıdır"

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, "Türk Silahlı Kuvvetleri din düşmanı değildir, irticaya soğuk davranmıştır. Belli bir dönem sıkıntı oldu. Terhis olanlar şerbet getiriyorlardı, telavet okunurdu. İnancınız olabilir ama devlet inancı farklıdır" dedi.

FETÖ 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon'a bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 1957 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde bir öğretmenin öğrencileri etkilediğinin tespit edildiğini belirterek, öğrencilerin çok farklı olduğunu, görüştüklerini ifade etti. Özkök, 1982 yılına kadar kendisinin bu tür konularla alakası olmadığını söyleyerek, "1982 yılında Harp Okulu'na alay komutanı olarak atandım. Harp Okulu dört seneydi. Bir sınıf dört taburdan oluşuyordu. Bu dört taburun başında dört tabur komutanı vardı. Öğrenci Alay Komutanı'nın görevi, eğitim ve disiplin konularına bakmaktı. Öğretim konusu için Öğretim Başkanlığı vardır. Öğretim Başkanı da öğretim işlerini, öğrencilerin yerleştirilmesini yapan, başında bir albay olan bir Başkanlık. Ekibin başında bir tümgeneral vardı. İlk karşılaştığım şey, 80'den önceki olayların Harp Okulları'na yansımaları. Sağcı, solcu, çadırlı olan ayrışmalar olduğunu bize anlattılar. O zamanki ekipler bunlardan aşırı olanlarını yönetmeliklerle ayırmışlar. Sağcı, solcu gibi isimler altında gruplaşmış kimseler yoktu. Birkaç kişi vardı, onlar da ayrıldı" ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dini bakışının farklı olduğunu söyleyen Özkök, "Türk Silahlı Kuvvetleri din düşmanı değildir, irticaya soğuk davranmıştır. Belli bir dönem sıkıntı oldu" dedi.

"Ete soğan doğramam" ifadelerine de açıklık getiren Özkök, "Ergenekon ile ilgili değildi" ifadesini kullandı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, FETÖ'ye ilişkin, "Bu tür yapılarla mücadele etmek herkesin görevidir' dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, FETÖ 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Özkök, bir sürü emekli arkadaşının terör örgütü tarafından davet edildiklerini ve çok etkilendiklerini söylediklerini kaydederek, "1980'den 2004'e kadar imkan ve kabiliyet kazandıklarını işittik. Basından okuyoruz, okullara direktifler veriliyor. Moğolistan'da dahi okullar var. Birçok arkadaşımız gitti ve bunları anlattı" dedi.

Darbe girişiminde ne hissettiğine yönelik soru üzerine Özkök, 'Bu tür yapılarla mücadele etmek herkesin görevidir. Eğitimde, üniversitelerde, siyasette, her yerde görev almışlar. Büyük bir örgüt meselesi, büyük bir güven meselesi, istihbarat zaafının göstergesi. Bunu en iyi değerlendirecek olan devletin organlarıdır" şeklinde konuştu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin soru üzerine ise Özkök, "Şov yaptılar" ifadelerini kullandı.