Samsun Büyükşehir Belediyesi, milli mücadele döneminde düşmana karşı ilk gizli örgütlenmenin gerçekleştirildiği toplantılara ev sahipliği yapan Şeyh Sadi Tekkesi'nin restorasyonunda sona gelindi.

RESTORE EDİLDİ
Şeyh Sadi Tekkesi'nin varlığını ve işlevini tarihi belgelerden yola çıkarak tespit eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, harap olmuş ve yok olma tehlikesi yaşayan tarihi bina ve çevresini, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onayı ile restore ettirdi. Samsun tarihinin önemli kilometre taşlarından biri olan iki katlı tekkeye yeniden hayat veren Büyükşehir Belediyesi, etrafındaki çirkin yapıları da yıkarak milli mücadele hareketinin başlangıç yeri olan eseri, kentin en önemli simgelerinden birisi haline getirdi. Restorasyonu ve iç konsepti tamamlanan tarihi eser, Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet verecek.

ŞEHİTLER DE YER ALACAK
Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyesi Şeyh Hacı Mehmet Mehdi Efendi, Boşnakzade Süleyman Bey, Sultani Mektebi Müdürü Mustafa Adil, cemiyet azalarından Mühendis İrfan, Muharir Ethem Veysi Bey ve Osman Tobruk'un gizli toplantı anının bal mumu heykellerle canlandırıldığı müzede ayrıca Çanakkale Destanı ve kurtuluş mücadelesini anlatan sahneler canlandırılıyor. Müzede ayrıca Şeyh Hacı Mehmet Mehdi Efendi ile tekkenin kuruluş bilgileri, tarihi belgeler, fotoğraflar ve Kıbrıs Barış Harekatı dönemindeki gazete küpürleri sergileniyor.

Müzede, terörle mücadelede vatan uğrunda hayatlarını feda eden Samsunlu Güneydoğu şehitleri ile gazilerin yanı sıra kahramanların ve Kıbrıs gazilerinin fotoğrafları ve isimleri de yaşatılacak. Kuvayi Milliye Müzesi'nin kısa sürede hizmete gireceği açıklandı.