Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, ihraç edilecek fındığın uluslararası standartlardaki laboratuvarlarda incelenerek ''Bitki Sağlık Sertifikası''yla birlikte gönderildiğini söyledi.

Avrupa Birliği standartlarına sahip ve fındık dahil olmak üzere 12 ayrı üründe uluslararası akrediteye sahip Samsun Ticaret Borsası Gıda Analiz Laboravutarı yetkileriyse, fındıkta gerekli aflatoksin kontrolleriyle ilgili Samsun'da herhangi bir uygunsuzlukla karşılaşmadıklarını söyleyerek, ''Biz kendimize ve analizlerimize güveniyoruz'' diye konuştu.

O İDDİANIN BİR ANLAMI YOK
Samsun'da 3 tane gıda analizi laboratuvarının Avrupa standartlarında çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, ''Bu merkezlerden birisi Samsun Ticaret Borsası'nın, birisi bakanlığımıza bağlı olan gıda kontrol laboratuvarı bir de özel bir laboratuvar. Bu merkezlerin birçoğu 17 bin 25 standartları çerçevesinde uluslararası geçerliliği olan bir standartta. Buradan çıkan sonuçların da uluslararası geçerliliği var. Avrupa Birliği'ne yapılan her analizde bitki sağlık sertifikası düzenliyoruz. AB ülkeleri bizden belli kıstaslar ister, biz de o ölçülere göre ürünleri oraya göndeririz. Bu kıstaslara göre düzenlenen sertifikadan sonra ihracat işlemi gerçekleşebilir. Yaptığımız analizler hem uluslararası geçerliliğinin olması hem de ciddi validasyon çalışmaları sonucunda analizler içeriyor. Dolayısıyla fındığımızın aflatoksinli olduğu açıklaması yerinde değil. Ülkemiz dünyada fındık üretimi açısından birinci sırada. Bu açıklamalar tamamen ülkemiz fındığının fiyat açısından baskı altına alınması hem de fındık için yeni pazarlar oluşturmak için yapılıyor. Daha doğrusu İtalya kendi fındığını pazarlamaya çalışıyor. Açıklamayı yapan kuruluş kendi standartlarına göre acil eylem planı çerçevesinde uyguladıkları alarm durumu var ama bu bizim açımızdan hiçbir anlam ifade etmiyor'' şeklinde konuştu.

TOKSİNLİ FINDIK İHRAÇ EDİLEMEZ
Laboratuvarın 2005 yılından itibaren aflatoksin analizini uluslararası düzeyde akredite olarak analizler yaptığını söyleyen Samsun Ticaret Borsası Genel Sekreteri ve Laboratuvar Genel Müdürü Ahmet Aliyazıcı, ''Şu anda 12 dalda uluslararası standartta analizler yapıyoruz. Fındıkta da özellikle ihracatta en önemli olan aflatoksin analizlerini gerçekleştiriyoruz. Samsun limanından ihracatı yapılan fındıklarda 2015 yılında yaklaşık 300, 2016'da da yine yaklaşık 200 adete numune analizi yaptık. Bütün numuneler temiz çıktı ve ihracatı gerçekleşti. Burada yapılan analizler sonucunda aflatoksin tespit edilse, kesinlikle dışarıya çıkamaz. Çünkü çok sıkı kontroller yapılıyor. Başka yollarla yurtdışına çıktığını varsaysarsak o ürünün geri dönmesini hiçbir tüccarın işine gelmez. Biz İtalya'dan gelen açıklamayı uluslararası bir ticaret oyunu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye fındık üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Geçen yıl döviz bazından en iyi sezonunu geçirdi. Peşinden de İtalya takip ediyor. Biz bunun Türk fındıkçısının başarısını engellemek ve pastadan pay almak için yapılmış bir açıklama olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

ANALİZLERİMİZE GÜVENİYORUZ
Aflatoksinin ürünün kurutulurken nemli bırakılması ve havasız kalmasıyla oluşan küften kaynaklandığını kaydeden Samsun Ticaret Borsası Laboravutar Müdürü Mühendis Faruk Ünyeli de şu açıklamalarda bulundu: ''Merkezimizde uluslararası geçerliliğe sahip analizler yapılıyor ve herhangi bir Avrupa ülkesinde yapılmış analizlerle aynı statüde. Üreticiler buradan alınmış bir belgeyle de ihracatlarını yaparlar. İtalya'nın açıklamasının bilimsel bir tabanı olması lazım. Biz kendi yaptığımız analizlerde Samsun bazında olumsuz bir durum görmedik. Açıklamada olduğu gibi toksinli fındığın dışarıya çıkmasının imkanı yok. Zaten dışarıya çıkamaz o yüzden toksinli bir fındığı Avrupa'da görme şansları yok. AB'de geçerli tek bir kriter var toplam aflatoksin sınırı 10 pp olmalı. Bu rakam İtalya için de öyle bizim için de. Bilimsel açıdan düşündüğümüzde, bizim analizlerimiz belli. Aflatoksin olmadığı rakamlarla ortada. Akreditenin dışında zaten gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığının da onayıyla çalışıyoruz. Cihazlar tek bir sonuç veriyor, hata olmaması açısından türlü aşamalardan geçiyor. Biz kendimize ve analizlerimize güveniyoruz.''

Zerrin SOMUNCU