22 Ocak 2016 Cuma günü Türkiye'deki tüm camilerde okunacak Cuma hutbesinin içeriği belli oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan hutbede işlenecek konular şu şekilde belirlendi:

Muhterem Müslümanlar!

Salih amel; kişinin imanı gereği, iyi, güzel, faydalı, sevaba ve Allah'ın rızasına sebep olacak, haram sınırına girmeksizin, iyi bir niyet ve ihlas ile yapmış olduğu davranışlardır.

İnsanlar, iyilikler ve güzelliklerle, çirkinlik ve kötülüklerle imtihan edilmektedir. Nitekim Yüce Allah Kuranı Kerimin de şöyle buyurmaktadır: 'O, hanginizin daha güzel ameller yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.' (1)

Kıymetli Kardeşlerim!

İslam da bir iyiliğin ve güzelliğin Salih amel olabilmesi için, iman gereği yapılması gerekmektedir. İmanın gereği olarak yapılan Salih ameller aynı zamanda da imanı kuvvetlendirir ve sağlamlaştırır.

Kuran, Salih amellerden söz ederken önce imana değinerek başlamaktadır. Nitekim Asr suresinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır. 'Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.' (2)

'Mallar ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak salih ameller ise, Rabbinin katında, sevap olarak da ümit olarak da daha hayırlıdır.'3 Ameller iyi ve kötü olarak ikiye ayrılmaktadır. İnsanların kurtuluşlarının ancak Salih amelle mümkün olacağı vurgulanmakta ve ısrarla ifade edilmektedir. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: 'İman edip Salih ameller işleyenlere gelince, Allah onların mükafatlarını tastamam verecektir. Allah zalimleri asla sevmez.' (4)

Kullar tarafından yapılan her Salih amelin mutlaka bir karşılığının olacağına vurgu yapılmaktadır. Yapılan Salih ameller mükafat olarak yapana dönecektir.

Sevgili Peygamberimiz S.A.V 'Ölüyü kabre kadar üç şey takip eder, ikisi geri döner ve biri onunla daima beraber olur. Ailesi, malı ve ameli onu kabre kadar takip eder, ailesi ve malı geri döner, geriye yalnızca onunla birlikte ameli kalır(5) İnsanlardan Salih amel yaparak mükemmele ulaşmaları istenmektedir. Bundan dolayı Müslümanların özellikleri arasında Salih ameller sayılmaktadır.

Aziz Kardeşlerim!

Yüce Allah, dünya ve ahirette izzet ve şeref isteyenlere, iki yol öğretir. Bunlar, güzel söz ve Salih amellerdir. Salih amel Allah katında kişinin değeri ve ölçüsünü gösteren en önemli ölçüdür. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: 'Sizi huzurumuza yaklaştıracak olan ne mallarınız ne de evlatlarınızdır. Ancak iman edip Salih ameller yapanlar müstesna, onlara yaptıklarının kat kat fazlası mükafat vardır. Onlar (cennet) odalarında güven içersindedirler.' (6)

Allah Rasulü bu ayeti açıklarken, 'Allah sizin suretlerinize ve mallarınıza bakmaz, ancak kalplerinize ve amellerinize bakar.' (7) buyurmuşlardır.

Salih amellerden maksat, Allah'ın buyurmuş olduğu emir ve yasaklardır. Müslüman inandığı değerleri samimiyetle ve içtenlikle yerine getirmelidir. İmanı gereği yapmış olduğu her davranış Salih amel olarak amel defterine kayıt olacaktır.

İnsanın Allah katındaki değerini ve kalitesini ancak Salih ameller belirleyecektir. O zaman bizler de Salih ameller işleyerek Allah'ın rızasını ve mükafatını kazanmalıyız.

Hutbemizi bir hadis meali ile bitiriyorum: 'Allah'ım! Beni amellerin en güzeline ve ahlakın en güzeline kavuştur. Onların en güzeline ancak sen ulaştırırsın. Beni kötü işlerden ve kötü ahlaktan muhafaza et. Bunlardan ancak sen koruyabilirsin.' (8)