Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 'Bizim emeklilere promosyon ödenmesi taahhüdümüz yok, bırakın promosyon vermeyi bankalar emeklilerden, komisyon dahi alabilir' sözünü eleştiren Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Yücel Erdoğdu, yıllardır promosyon verilmesi noktasında emeklilerin umutlandırıldığını ifade ederek, emeklilere promosyon sözünün verildiğini ancak bir türlü yerine getirilmediğini belirtti.

KAMU ÇALIŞANLARINA PROMOSYON ÖDENİYOR

'Banka promosyonları, bankaların maaşlarını ödedikleri müşterilerine verdikleri bankacılık hizmetleri karşılığında elde ettikleri karın cüzi bir miktarını maaş sahibine vermesidir' diyen Başkan Erdoğdu, 2007 yılında Başbakanlığın, kamu kurumları arasındaki farklılıkları sonlandırmak ve promosyon ödemede, uyulacak esasları belirlemek amacıyla genelde çıkardığını, bu genelgedeki esaslar çerçevesinde kamu çalışanlarına promosyon ödendiğini söyledi. Erdoğdu, 'Biz yıllardır, bir kamu kurumu olan SGK'nın bankalarla yaptığı emekli maaşını ödeme protokollerine madde koydurmasını talep ediyoruz. Bu talebimizi duyurmak amacıyla eylemler yaptık, imza kampanyaları düzenledik, bakanlara faks çektik ve emeklilerden dilekçe toplayıp gönderdik' şeklinde konuştu.

EMEKLİ UMUTLANDIRILDI

Başkan Erdoğdu, 14 yıllık AK Parti iktidarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan her bakanın banka promosyonlarının emeklilere verilmesi için 'çalışma yapıyoruz, en kısa zamanda sonuçlandıracağız, yılbaşında, bayramda verilecek' gibi açıklamalarla milyonlarca emekliyi umutlandırdığını dile getirdi. Erdoğdu, 'Bu da yetmedi, yandaş basın konuyu 'Emeklilere müjde' başlığıyla manşete taşıdı. Ancak bu ortaoyunu sonuçlanmadı ve emeklilere promosyon verilmedi' dedi.

BU SÖZÜN GEREĞİ YAPILSIN

Daha önceki bakanların promosyon sözü verdiğini ifade eden Erdoğdu, 'Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 'Bizim emeklilere promosyon ödenmesi taahhüdümüz yok, bırakın promosyon vermeyi bankalar emeklilerden, komisyon dahi alabilir' diyerek, 11 milyon emeklinin değil, emeklilerden kazandıkları paranın cüzi bir kısmını promosyon olarak vermeyi reddeden 3-5 banka patronunun bakanı olduğunu açıkça ortaya koydu. Bakana sesleniyoruz; bankalar maaşlarımızı öderken, bizi müşteri olarak görüyor ve bizden para kazanıyor, biz ise bundan pay istiyoruz. Bankaların sözcülüğünü bırak, senden önceki bakanlar, emeklilere promosyon sözü verdi. Bu sözün gereğini yapmalısın. Promosyon lütuf değil hak' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL