Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde sendika temsilcileriyle gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Türkiye'de öğretmenlerin norm fazlalığı sıkıntısı olduğunu ifade ederek, 'Norm fazlalığı özellikle belirli derslerde yoğunlaşıyor. Resim, beden eğitim, müzik, bilgisayar, teknoloji ve tasarım, felsefe öğretmenleri norm fazlası durumuna düşüyor. Niçin? Bu derslerin ders saati azaltıldığı için. Bugün bir liseye bir beden eğitim öğretmeni fazla geliyor. 300-400 kişilik bir liseye bir beden eğitim öğretmeni fazla geliyor. Çünkü ders saati sayısı 1'e düşürülmüş. Dolayısıyla öğretmen birkaç okula gitmek zorunda kalıyor. Yetenek dersleri, seçmeli dersler ortadan kalkıyor. Bugün Türkiye'nin en büyük ihtiyacı olan yetenek derslerinin tekrar getirilmesidir' dedi.

FETÖ operasyonları çerçevesinde açığa alınan eğitim çalışanlarıyla ilgili de konuşan Balık, 'Türkiye'de yaklaşık 70 bine yakın eğitim çalışanı açığa alındı. Ancak bunun karşılığında Milli Eğitim'e alınan personel sayısı 20 bin. Bunun da alımında tek kriter mülakat. Milli Eğitim Bakanlığı mülakat sistemini ortadan kaldırmalı ya da net, objektif, herkes tarafından kabul edilebilir kriterler haline getirilmelidir. Açığa alınan arkadaşların sayısı bayağı fazla. Mersin'de açığa alınan 6 kişiden 4'ü göreve yeniden döndü, 2 kişi kaldı şu anda açıkta. Eğitim İş üyeleri zaten Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmış, cumhuriyetin temel kazanımlarını savunan insanlar olduğu için FETÖ ile bağlantısının olma ihtimali yok' diye konuştu.

Bugünden sonra açığa alınıp, suçu olmayan devlet memurlarının göreve dönmeye başlayacağını vurgulayan Balık, '20 Temmuz'dan itibaren başlayan görevden almalar 90 gününü dolduruyor. Devlet Memurları Kanunu'nda geçen bir maddeye göre 90 günde herhangi bir suçu ispat edilememiş memurların görevlerine döndürülmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla Türkiye'de ciddi anlamda göreve dönüşler başlayacaktır. Çünkü istinat edilen suçların hiçbirisi mevcut arkadaşlarımızda yok. Sendikası ne olursa olsun, sendikalı olup olmamasına bakmaksızın tüm kamu çalışanlarına sendikamızın avukatları hiçbir ücret talep etmeden destek verecek. Eğer mağdur edildiğinizi düşünüyorsanız, biz size her türlü hukuksal desteği vereceğiz. Diğer sendikalara da çağrımız; gelin gerçekten mağdur olmuş devlet memurlarını birlikte savunalım diyoruz' ifadelerini kullandı.