Protokol kapsamında tıbbi cihazlar başta olmak üzere ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin analizleri Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) yapılacak. Burada hazırlanacak raporlarla analizi yapılan tıbbi cihaz, ilaç ve kozmetik ürünlerinin satışına izin verilecek.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Hitit üniversitesi ile laboratuvar hizmetleri alanında işbirliği yapacaklarını belirterek, bundan sonra başta tıbbi cihazlar olmak üzere, ilaç ve kozmetik ürünlerin analizlerinin Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) yapılacağını açıkladı.
Gerek sağlık açısından gerek gündelik hayattaki kullanımı nedeniyle bu ürünlerin son derece kritik ürünler olduğunu vurgulayan Dr. Gürsöz, ilaç ve tıbbi cihazların sağlık hizmetlerinin olmazsa olmazı olduğuna işaret ederek, bu ürünlerin sağlık hizmetlerinde son derece büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.
Kurum olarak kozmetik ürünlerinden de sorumlu olduklarını açıklayan Dr. Gürsöz, 'Bunlarında güvenli kullanımları çok önemli. Bunlar günlük hayatımıza doğrudan temas eden ürünler. Doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında günlük yaşantımızın içerisinde olan ürünler. Bunların güvenli olarak kullanılmaları çok önemli. Güvenli olmaları, kaliteli olmaları, etkili olmaları çok önemli. Özellikle güvenlik vurgusu yapıyorum. Bunları kullanan insanların gönül rahatlığı ile kullanmalarını sağlamamız gerekiyor. Bunun yolu laboratuvardan geçiyor. Güvenli kullanım eşittir güvenli ürün demek. Güvenli ürün eşittir laboratuvar demek. Sağlam bir laboratuvar alt yapınız olursa bunların testlerini yaparsınız. Analizlerini kontrollerini yaparsınız. Uygunluklarını verirsiniz güvenli ürün dersiniz. Ondan sonra da piyasada bu ürünler gönül rahatlığı ile kullanılabilir' dedi.
Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (HÜBTUAM) kuruluşundan gelişim sürecine kadar yakından takip ettiklerini teknik özelliklerini incelediklerini anlatan Gürsöz, 'Alt yapısı gayet uygun. Kullanılan laboratuvarın fiziki mekanları cihaz alt yapısı yerinde. O zaman bu işbirliğinin yapılabilirliğine kanaat getirdik. Bundan sonra ki süreçte belli ürünlerin analizlerini Ankara'da üniversite yetkililerine teslim edeceğiz. Ürün numunelerini alacaklar. Bu ürünlerimize laboratuvarlarda uygunluk testleri yapılacak. Bu çalışmanın neticesinde raporlarını bize iletecekler. Bizde burada verilen raporlara göre o ürünlerin piyasadaki durumlarına karar vereceğiz. Ürün uygunsuzdur, güvensizdir derlerse piyasada kullanılan o ürünü geri çekeceğiz. Uygundur derlerse halkımız bunu kullanabilir. Hekimlerimiz tıbbi cihazı rahatlıkla hastalarına kullandırtabilirler diyeceğiz. Analiz alanındaki işbirliği bizim için çok önemli. Özellikle halk sağlığı açısından güvenli ürün kullanımı açısından biz bunu çok önemsedik. Bir yıllık bir çalışmanın hazırlığı sonunda bugün imzamızı attık. Çorum ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum bu işbirliğinin
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurarken amaçlarının Çorum'a ve bölgeye hizmet etmek olduğunu belirterek, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile yaptıkları protokolü bu anlamda önemsediklerini söyledi. Genç bir üniversite olmalarına rağmen kendilerinden önce kurulan üniversitelerin refleksiyle hareket ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, merkezin sadece üniversitenin kendi testlerini, deneylerimizi yapacakları mekanlar değil kamu kurumlarıyla işbirliğine vesile olacak, katma değer sağlayacak yöntemin ara yüzü olmasını arzu ettiklerini, bu yüzdende merkezin daha temeli atılmadan kalite konseptini ön plana çıkararak bu doğrultuda çalışma yaptıklarını ve hızlı bir yol kat ettiklerini dile getirdi.
İlk amaçlarının merkezde bilimsel araştırmalar yapılması olduğunu anlatan Alkan, 'Artık ekonomik olarak güçlü olmak zorundayız. Ar-Ge'ye yatırım yapmak zorundayız. Dünya hızla değişiyor. Bizde bu sürecin dışında kalamayız. Gücümüz yettiğimizde bu laboratuvarlarımızın Ar-Ge çalışmalarına katkı yapacak şekilde yönlendirmeye gayret ediyoruz. Türkiye'de 170-180 üniversitemiz var. Bu üniversiteler arasında ön plana çıkmak istiyorsak, rekabet gücümüzü artırmak istiyorsak üniversite olarak bunlarla bu ortaya çıkacaktır. Bunlarla bir farkındalık oluşturacağız. Ankara'ya yakın olmamız bir avantaj. Önümüzdeki yıl Tıp Fakültemize öğrenci alımına başlıyoruz. Gelecek yıldan itibaren öğrencilerimiz burada eğitime başlayacaklar. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız afiliasyon muazzam bir model. O olmasaydı bizim Tıp Fakültesi'ni kurmamız mümkündü ancak hem ciddi bir enerji hem de para kaybımız olurdu. Biz bu afiliasyonu çok iyi değerlendirdik. 94 öğretim elemanımız var. Bu muazzam bir rakam. Tıpta iddialı bir şekilde geliyoruz' ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi ve TİTCK arasında protokol


ÇORUM haberleri