Canik Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Kiraz, esnafın kooperatiflerinden 2015 yılında 52 milyon TL kredi çektiğini, 2016'da ise bu rakamın daha şimdiden aşılarak 57 milyon TL'ye ulaştığını ifade ederek esnafın zor durumda olduğu söyledi.

SAMSUN EMEKLİ ŞEHRİ
Samsun'da bir esnaf kefalet kooperatifinden bu kadar paranın çekilmesinin düşündürücü olduğunu dile getiren Kiraz, "Esnaf borcunu ödemek için krediye saldırıyor. Bu durum esnafın zor durumda olduğunu göstermektedir. Tabi ki işini büyütmek, yatırım yapmak için de kredi çeken esnaf var, ama genel anlamda borcunu ötelemek için kredi çekiyor. Samsun'da ticaretin oturmaması, bu şehrin ticarette üvey evlat muamelesi görmesi, devlet ya da özel teşebbüsle herhangi bir yatırım yapılmaması gibi sebepler bu durumu ortaya çıkarıyor. Bir an önce adımlar atılıp ticari yönden kalkınmamız gerekiyor. Para Samsun'a nereden geliyor? Üretim olmazsa para nereden girecek? Samsun emekli şehri. Neredeyse günü gelen borcunu ödemek için bile kredi çekiyorlar. Sonuç olarak esnaf krizde. Şehir olarak bir an önce gereken adımları birlikte atmalıyız" diye konuştu.
Kiraz, esnaf kefalet kooperatiflerinin, esnafın dostu olduğunu, faiz oranları bankalara göre daha uygun olması ve ödemelerin 3 ayda bir yapılması nedeniyle de esnafın daha çok kendilerini tercih ettiğini de sözlerine ekledi.

Barış BUDANOĞLU