Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, 35 yaşında genç bir isim. 2 buçuk yıl önce belediye başkanlığı görevini devralan Başkan Yıldırım, ekibini de liyakati ön planda tutarak gençlerden oluşturduğunu söyledi.

Erbaa'da yapılan yatırımlar, sorunlar, devam eden ve yapılacak projelerle ilgili gazete muhabiri Zeynep Irmak Öcal'a açıklamalarda bulunan Başkan Yıldırım, Erbaa'da yatırım noktasında kaynak sıkıntısı yaşamadıklarını, Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizlik sorununda da ciddi bir işsizliğin olmadığını belirtti.

ÖCAL: Erbaa'da 2 buçuk yıldır belediye başkanısınız. 2 buçuk yıl içinde neler değişti, başlangıçta nasıl bir belediye teslim aldınız ve nereye getirdiniz?

YILDIRIM: Erbaa 1868 yılında belediye olmuş. 1939-1942'de Erzincan depremi yaşamış. 3 tane fayın üzerinde kurulmuş bir şehir, bu depremlerde yerle bir olmuş. Erbaa aslında eski kurulduğu yerden yukarı doğru taşınan bir şehir. 1950'de yeni Erbaa'ya şu anki yere taşınmış. Kırık hat tam oradan geçiyor, kırık hattın yukarısına taşınmış. Şu anki bilgiler ışığında Erbaa yanlış yere taşınmış yine. Aslında taşımamız gereken yer ırmağın kuzeyiymiş, yamaçlarmış. Biz ovaya doğru kurulmuşuz. Tokat aksından gelen İpekyolu'nun güzergahı değişince Erbaa'nın ortasından geçmiş ve büyüme fitili ateşlenmiş. Erbaa'da sanayi ve ticaret yönünden büyük bir müteşebbis ruh var, 1950 yılından başlayan bir yatırım söz konusu, o yıllarda 33 tane tuğla fabrikası kuruluyor. Daha sonra 1974'lü yıllarda tekstil sanayisiyle beraber tekstil atölyeleri kuruluyor. Burada yetişenler diğer atölyeleri kuruyor. Şu an Erbaa, tekstil denilince Türkiye'de ismi duyulan bir yer. Tuğla üretiminde ise ilk 5'teyiz. Erbaa'nın narenciye üzümünden elde ettiğimiz sarma yaprağı da önemli. Bugün Türkiye'nin neresine gidersiniz gidin ilk olarak Erbaa yaprağını görürsünüz. Türkiye'nin en iyi yaprağıdır. 2 buçuk yıl önce göreve geldik, biz ilçe belediyesi değil belde belediyesi devraldık. Kurumsallaşmamış, halen kara kalemle alacak verecek yazılan, alacağımızın vereceğimizin ne olduğunu bilmediğimiz, amatör ruhla yönetilmiş sadece seçim kazanmaya odaklı hizmet odaklı değil ve maalesef borç içinde bir belediye devraldık, 40 milyon gibi bir borç vardı. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren de profesyonel bir bakışla kurumsallaşmaya çalıştık. 20 yıldır aynı kişi tarafından yönetilen bir belediye ve artık ahbap-çavuş ilişkine dönen bir belediyeydi. Biz bunlara neşter vurduk.

ÖCAL: Bu kan değişimi hangi değişiklikleri Erbaalıların hayatına soktu. Bunu yaparken, kol kola olduğunuz bir ekip oluştu mu?

YILDIRIM: İlk önce Erbaa'nın fotoğrafını çektik. Erbaa'nın en büyük probleminin altyapı olduğunu gördük ve özellikle içme suyu problemimiz Türkiye'nin problemi aslında. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Milyonlarca lira para yatırıyoruz altyapıya. Bunlara sahip çıkılmıyor, belediyeler altyapıları yenilemezse, kayıp kaçak devam ederse farklı yaptırımlar uygularız' dedi. Tüm Türkiye'de kayıp kaçak oranı, belediyelerde eğer altyapısını yapmışsa yüzde 65 civarındadır. Özellikle yeraltı yatırımları birinci önceliğimiz ama maliyetten dolayı belediyeler giremiyor. Liyakata göre genç bir ekip oluşturduk. Kanalizasyonun temel sorunu yağmur suyuydu. Bununla ilgili İller Bankasına başvuru yaptık, Avrupa Yatırım Bankası kredisini onaylattırdık. Şu an ihale sürecindeyiz, ihaleyi beklemeden aciliyet arz eden yerlerde belediye ekipleri çalışma yapıyor. Bir taraftan doğalgaz ile tanıştık. Doğalgaz konusunda hane olarak yüzde 90 eve ulaştık, 20 mahalleye girdi. İmardan kaynaklı bazı yerlerde sıkıntı var, birde kırsal mahallelerimiz kaldı. Temizlik işlerinde büyük bir memnuniyet var. Erbaa'da hem katı atık hem de sıvı atık arıtma tesisimiz var. Şu an Erbaa, katı atık tesisinde saatte 05 MW enerji üretiliyor, biyogazdan enerji üretiliyor. Sosyal eksikliklerimiz söz konusu, çocuk parkı, yeşil alan eksiğimiz vardı. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Özellikle merkez ilçelerde trafik sıkıntısı söz konusu. Bu sıkıntılar da yanlış imardan kaynaklanıyor. Bunu çözmek için çelikten 2 katlı bir otopark yapmak istiyoruz. Gazi Bulvarı'nda bir hamamımız var, artık eskidi ve miladını doldurdu. Onu kaldırıp altında iki katlı bir otopark yapmayı düşünüyoruz ve gerekli birimlere talimat verdik. Bazı alanları kamulaştırarak, açık otopark yapmak istiyoruz. Birde hastane yatırımımız var, temel kazımı yapıldı deprem izolatörleri bekleniyor. Taşova bölgesine yaklaşık 200 yataklı bir hastane yapılacak. O hastanenin yapılmasıyla şehir ayrı bir aks kazanacak. Tabi bu çalışmaları biz tek başımıza yapmıyoruz, ekiplerimiz ellerinden geldiği kadar çalışıyor. Siyasi hareketimizin ilçe başkanları çalışıyor, diğer siyasi partilerle de istişare ediyoruz. En büyük desteği milletvekillerimizden görüyoruz.

ÖCAL: Erbaa, spor konusunda çok hassas bir ilçe ve Erbaalıların üçüncü duyarlılığı spor. Erbaaspor da geçen günler iyi bir sonuç aldı, belediye de ciddi destek veriyor. Bu konuda Erbaaspor'a neler kazandırıldı?
YILDIRIM: Biz ilk göreve geldiğimizde amatör ligdeydik, Bölgesel Amatör Lige yükseldik, daha sonra 3.Lig'e çıktık. Şu anda grubumuzda 3. sıradayız. Hem Erbaa'yı tanıtıyoruz hem de spor yapıyoruz. Gençlerimizin sporla uğraşmasını, kötü alışkanlıklardan uzak durmasını istiyoruz ve sporu bir araç olarak görüyoruz. Tesis kazandırdık ve malzeme desteklerimiz oluyor. Diğer spor branşlarına da, okul takımlarına da destek veriyoruz.

ÖCAL: Erbaa'da bir gençlik merkezi var mı? Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a Erbaa için bir talebiniz var mı?

YILDIRIM: Erbaa'da il ayarında bir gençlik merkezi var. Şu an bitti ve malzemeleri alınıyor. Oradaki yapı sadece sporla alakalı değil. Stadyumumuzun da ihalesi yılsonuna kadar bitecek. Bu konuda Bakan Kılıç'a teşekkür ederiz. Daha fazlası bize zarar vermez.

ÖCAL: Erbaa'da İmbat Projesi ne zaman başlayacak?

YILDIRIM: İmbat, Erbaa'nın ortasından geçen bir deredir. Eskiden o su gürül gürül akardı şimdi su biraz azaldı. Su azalsa da şehrin ortasından geçiyor ve bozuk bir yapısı vardı. DSİ burayı yatırıma aldı ve yarısını taş duvar ile kapladı. Etrafında alanlar oluştu, ihalesi bu yıl sonuna kadar yapılacak, şu an proje hazır. Bizim projemiz taslak değil uygulama projesi.

ÖCAL: Erbaa'nın içinden geçen kanallar var, bu kanallarla ilgili vatandaşların da istekleri oluyor. Ama bu belediyelerin yetki alanın dışında. Bu konuda bilgi verir misiniz?

YILDIRIM: Bu kanallar büyük problem, kanaların çoğu da yollardan geçiyor. Artık buralarda sulama yapılmıyor, ama kapatılmıyor da. DSİ 'Ben burayı koruyacağım' diyor. Aslında bunlar bizim için yağmur suyu drenaj hattı da oluyor. Ama bakımı ve temizliği yapılmadığı zaman sıkıntı yaşanıyor. Bununla ilgili kapalı basınçlı boru sistemine geçeceğiz, bu 3-5 yıl sürecek. DSİ duymasın ama yetkimizi aşarak, ihtiyaç olan yerlerde bu kanalları kapatıyoruz. Yol genişletme çalışmaları, peyzaj çalışmaları, çocuk parkı alanlarındaki çalışmalarda bu yerleri kapatıyoruz. Bunları kapatırken körü körüne değil tekniği kullanarak uygun alanlarda suyun geçişini sağlayacak şekilde yapıyoruz. Orta vadede kanallar kapatılacak.

ÖCAL: Koru Park Projesi ne zaman tamamlanacak? Hayata geçireceğiniz projelerle ilgili kaynak problemi yaşıyor musunuz, yeterli kaynağa sahip misiniz?

YILDIRIM: 2017 yılında tamamlanacak. Belediyeciliğin en büyük sıkıntısıdır finansman ve biz borçla belediyeyi devraldık. Kredi noktasında İller Bankası'ndan faydalanıyoruz, bakanlıkların hibe projelerinden destek alıyoruz, Avrupa Yatırım Bankası'ndan yıllık yüzde 1 buçuk faizle 5 yıl ödemesiz 25 yıl vadeli kredide bulunuyoruz. Erbaa Belediyesi'ne ait atıl alanlar var bu alanları bir projede kullanmak kaydıyla kat karşılığı vererek Erbaa Belediyesi'ne katkı sağlıyoruz. Kaynak sıkıntımız yok.

ÖCAL: Erbaa tuğla fabrikalarıyla, yaprak sarmasıyla ün yapan bir yer. 1950'lerde istihdam anlamında fabrikaların oluşmasında öncülük etmiş. İstihdam anlamında Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri işsizlik, bu konuda sıkıntılar yaşıyor musunuz? İstihdam problemi var mı? Kültür sanat anlamında Erbaa bizi çok şaşırtıyor. Çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

YILDIRIM: Sosyal, kültürel ve iktisadi anlamda şehri ileri götürmek belediyenin görevidir. Esmek kursları açtık, şu ana kadar 2 bin vatandaşa eğitim verildi. Ayrıca burada tiyatro ekibi kuruldu, koro çalışmaları yapılıyor ve Türkiye'de kendi alanında kendini ispatlamış yazarları, akademisyenleri Erbaa'ya getirerek, konferanslar yaptırıyoruz. Karadeniz Bölgesi'nde kültür faaliyetleri anlamında en yoğun belediyelerinden biriyiz. Ekonomik anlamda rahat olmayan bir kişi sosyalleşemez. O zaman ekonomik anlamda da vatandaşları rahatlatmak isteriz. Bunlarla ilgili ticari anlamda çok iyiyiz, esnafımız güler yüzlüdür. 15 tane tuğla fabrikasında bin 100 kişi çalışıyor, yine organize sanayimiz var, buradaki fabrikalarda 3 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Yeni, yapılacak tekstil yatırımları var, 3 tane fabrika yolda. Göreceli bir işsizlik söz konusu yani iş beğenmeyen işsizler var ama Erbaa'da ciddi bir işsizlik sorunu yaşamıyoruz.

Zeynep Irmak ÖCAL