Samsun'da 2013 yılında Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından imar planı değişikliğiyle ''Protokol Camii'' yapılmak istendiği için boşaltılarak Gelemen'e taşınan Samsun Tarım Meslek Lisesi'nin, okulda yeniden eğitim öğretim başlaması yönünde Danıştay'dan alınan karara rağmen okulun yıkımına başlandı.

Okulun yıkıldığını öğrenen ve 3 yıldır davanın takipçisi olan eski okul aile birliği, eski öğrencilerle veliler okula gelerek yıkıma tepki gösterdi. CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz de okula gelerek yıkıma karşı çıkan vatandaşlara destek oldu. Vatandaşlar okula gelmeye başlayınca yıkımı yapan dozerin alandan uzaklaştırılması da dikkatleri çekti.

ÇOK ÜZGÜNÜZ


Okulun geri gelmesine yönelik açılan davayı kazandıklarını ve mahkemenin verdiği kararın uygulanmasını talep ettiklerini söyleyen eski Okul Aile Birliği Başkanı Nihal Gülpınar, ''Okulun taşınması kararının birebir Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla ilişkili olduğuna dair Danıştay kararı mevcut, biz de dolayısıyla mahkemeyi kazanmış olduk. Eski Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, kazanılan davalarda haklı olduğumuzu, okulun gerekli tadilatı yapılarak öğrencilerin geri taşınmasını ve yeniden eğitime başlamasını belirten bir resmi yazı yazmıştı. Devletin resmi makamında oturan bir müdürün imzasına güvenerek biz de eylül ayında eğitimin başlamasını büyük bir hevesle bekledik. Bu süreç içinde şu anki müdürle 1 kere görüştük, devlette devamlılığın esas olduğunu kararın arkasında durarak hukuki işlemi sonlandıracağını ümit ettik. Ama umduğumuz gibi olmadı. Bugün buraya geldiğimizde okulun ek binalarında yıkımın başladığını gördük. Bu da bizi son derece üzdü'' ifadelerini kullandı.

YENİDEN SUÇ DUYURUSU
Okulun taşınması kararına uyulmadığı için de savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Gürpınar, açıklamarını şu şekilde sürdürdü: ''2015 yılında okula geri taşınma kararı alınmıştı, normalde kararların 30 gün içerisinde uygulanması gerekli. Bugün yıkımın durması için yeniden suç duyurusunda bulunduk. Burada çocukların ne kadar mağdur olduğunu iyi biliyorum. Biz burayı bıraktığımızda okul eğitim görülür vaziyetteydi. Bilerek isteyerek okulun harabeye çevrilmesine göz yumuldu.''

HUKUK TANINMIYOR
Üst mahkemenin verdiği kararla okulda 2016-2017 eğitim öğretim yılında eğitimine kaldığı yerden devam edilmesi gerektiğini söyleyen CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz de, ''Ancak bugün aldığımız haber öyle olmadığını, birilerinin hukuku tanımayarak sabah kepçelerle okulun yıkımına başlandığını öğrendik ve buraya geldik. Bunlar doğru işler değil. Mahkeme hangi kararı verdiyse onu takip etmek gerekiyor. Mahkeme kararı sadece bizi değil, milli eğitim müdürünü, valiyi ve herkesi bağlıyor. Samsun'un duyarlı insanları okuluna sahip çıkarak durumu mahkemeye taşıdıysa, yargı da haklı bulduysa artık bunun karşısında kimsenin durmaması gerekiyor. Okulun fiziki imkanları yeterli değilse takviye yapılabilir, ama yer değiştirmesi ve başka bir şey kabul edilemez. Mahkemeler bir karar verir biz buna uyarız. Ama adeta hukuk yokmuş gibi kararların arkasından dolanarak tavır sergilemek doğru değil. İl milli eğitim müdürünü ve bu alanda görev yapan herkesi sorumluluğa davet ediyorum'' diye konuştu.

YIKIMA ENGEL OLMAYIN
Yıkıma itiraz eden vatandaşların okulu incelemeleri sırasında okula gelerek eski okul aile birliği üyeleriyle görüşen Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Değirmenci de, okulun yıkılarak 2 yeni okul yapılacağını söyleyerek, ''Okulun projeleri hazır, bu alana Mesleki Teknik Lise olarak 24 ve 32 derslik çok güzel iki okul yapıyoruz. Projeleri bakanlığımız gerçekleştiriyor, resmi kararlar alındı hiçbir sıkıntı yok. Arkadaşlara engel olmayın, yıkım bitsin. Çünkü ocak ayında temelleri atılacak. Buraların şu anda tamiri mümkün değil. Binalar iki yıla bitecek, eğer burada olursanız yaşarsanız görürsünüz'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU