Tarihe ve Milli Birliğe Tanıklık Programı çerçevesinde Balkan Ülkeleri Gazetecilerini TBMM MHP Grubu'nda ağırlayan Samsun Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Balkan Ülkeleri Gazetecilerinin sorularını cevapladı.

HAKLI OLDUĞUMUZ GÖRÜLDÜ
Bir gazetecinin çözüm süreci ve PKK ile mücadelenin hangi boyutta olduğunu sorması üzerine, Usta, 'AKP Hükümeti iyi niyetle, adına çözüm süreci dedikleri bir süreç başlatmıştı fakat MHP olarak çözüm sürecinin yarar getirmeyeceğini, bu sürecin PKK terör örgütünü daha fazla güçlendireceğini her platformda dile getirdik. Sürecin sonunda haklı olduğumuz görüldü ve sonuçta devlet kendi güvenliği açısından, vatandaşın güvenliği açısından ne tür tedbirler alınması gerekiyorsa, o tedbirleri aldı' dedi.

GÜVENLİK İÇİN SURİYE'DEYİZ
Usta, Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı askeri harekat hakkındaki bir soru üzerine de, 'Öncelikle Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Suriye ile bizim 911 km'lik bir sınırımız var. Bu sınır bizim güvenliğimiz açısından son derece zafiyet içeriyor. Sınırımızın hemen karşısında gerek IŞİD gerekse PKK'nın alt kolu olan PYD'nin orada konuşlandığını görüyoruz. Bu harekatın temelinde ülkemizin ve insanımızın güvenliğini sağlamak var, o nedenle Suriye'deyiz. Suriye'nin bugünkü yapısından ve Suriye'deki iç savaştan da en çok etkilenen ülke aslında bizim ülkemiz. 3 milyon Suriyeli mülteciyi ülkemizde barındırıyoruz' yanıtını verdi.

KONTROL AYNI MERKEZLİ
Usta, daha sonra PKK ile IŞİD arasında bir bağın olup olmadığını soran bir gazeteciye ise, 'Her iki örgütün de ülkemizin birliğini ve bütünlüğünü hedef alan bir yapısı var. Biri bırakıyor diğeri başlıyor. Bu da çok net bir şekilde iki örgütün de belli merkezden kontrol edildiğini gösteriyor. Sonuçları itibariyle baktığımızda bu kanaat, bu düşünce oluşuyor' şeklinde cevap verdi.

VARSA DEVLET ORTAYA ÇIKARIR
"Ülkenizdeki siyasi partilerde FETÖ üyeleri olabileceği gibi sizin partinizde de FETÖ üyesi olabileceği iddia ediliyor" denilmesi üzerine Usta şunları söyledi: 'Medyada bu tür haberler çıkıyor ancak bizim partimizde FETÖ üyesi varsa bunu devletin ilgili organlarının ortaya çıkarması gerekir. Genel Başkanımız bu konuyu sürekli gündemde tutuyor. Bütün partiler bu terör örgütü üyelerini devletin verdiği bilgiler çerçevesinde temizlemeliler. Son darbe girişimini MHP olarak seçilmiş hükümete değil devletin tamamına karşı, Türk milletine karşı yapılmış bir darbe girişimi olarak görüyoruz. Hükümetin bu terör örgütü ile olan mücadelesini destekliyoruz fakat hukuk sistemi içerisinde olmasını, hukuk dışına çıkılmaması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.'

BAŞKAN GİBİ DAVRANIYOR
MHP'nin başkanlık sistemi hakkındaki politikalarını öğrenmek istediklerini söyleyen gazetecilere Erhan Usta, 'MHP olarak biz parlamenter sistemden yanayız. Parlamenter sistemin daha uygun bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Fakat tabi parlamenter sistemde de aksayan kısımlar var ama aksayan kısımların tamir edilmesi ve parlamenter sistem içinde yürümesinden yanayız. Özellikle hükümet ve Sayın Cumhurbaşkanını arzu ediyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı 2014 yılında seçilmesinden sonra anayasal sınırların dışına taşarak, başkan gibi davranıyor. Bunun ülkemize zarar verdiğini, ülke yönetimi açısından karmaşaya yol açtığını düşünüyoruz. Bu nedenle Genel Başkanımız bu fiili durumun ortadan kaldırılması, eğer gerekiyorsa fiili durum ile hukuki durumun örtüştürülmesi, hukuki çerçeve kazandırılması yönünde bir çıkışı oldu. Bu çerçevede hükümet yeniden bir tasarı üzerinde, başkanlık sistemi önerisi üzerinde çalışıyor. MHP olarak öneriyi göreceğiz, bizim nihai görüşümüz parlamenter sistemden yana ve bununda halka sorulması için eğer referanduma gidilirse hayır kampanyası düzenleyeceğiz' şeklinde kendisine yöneltilen soruları cevaplayarak, misafirlerini uğurladı" ifadelerini kullandı.