Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ve Çarşamba İlçe Ziraat Odası Başkanlığı desteği ile, Çarşamba İlçesi Demirli Mahallesi üretici İsmail Tüysüz'e ait demonstrasyon bahçesinde 'Fındıkta Budama Uygulamaları Eğiticilerin Eğitimi Programı'na, eğitici olarak Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Selda Kayalak Balık, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Ziraat Mühendisi Hidayet Candemir'in görev aldı. Eğitime, Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy, Canik, Atakum ve 19 Mayıs İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden çok sayıda teknik personel de katılım sağladı.
Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vekili Bayram Ay, fındıkta budamanın önemini ve budama teknikleri konusunda teorik anlatım yapılarak, akabinde fındık ocaklarında uygulama gerçekleştirildi. Asgari 1 dekar alanı kapsayan uygulamada her bir teknik eleman en az bir Fındık ocağında budama yapacak şekilde pratik çalışmalar gerçekleştirildi.
Programda konuşan Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, 'Fındıkta maalesef hem verim konusunda, hemde diğer teknik işlemler konusunda üreticilerimize çok fazla ulaşamıyoruz. Bizler Ziraat Mühendisleri olarak fındığın budamasını, gübrelemesini her türlü işleyişini biliyoruz. Ama bunları çiftçimize yansıtma noktasında, kısmen ÇKS, DGD gibi bürokratik işlemler, bizleri masaya bağlayan işlemlerden dolayı, çiftçilerimize bu yeni teknikleri aktarma noktasında geleneksel yapıla gelen bütün çalışmalarını kısmen kırma noktasında engel oluşturmakta. Burada Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nden arkadaşlarımız, meslektaşlarımızın fındık budamasında yapması gereken ayrıntılar noktasında bilgi sahibi olacağız. Bu anlamda hepimiz için verimli bir hizmet içi eğitim çalışması olacağını düşünüyorum. Asıl olan burada alacağımız eğitim çalışmamızı üreticilerimize iletebilmek. Verim noktasında tekel durumunda olmamıza rağmen diğer ülkelerden geride kalmamız, bahçe sisteminde ki teknik işlemlerin çiftçimiz tarafından yeterince yapmaması, yine bir özeleştiri yapılması gerekirse bizler tarafından çiftçilerimize aktarılamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Burada aldığımız teknik bilgiler doğrultusunda, diğer köylerimizde ki fındık üreticilerine bu bilgi birikimimizi istediğiniz ölçüde aktarabiliriz. Türkiye'de fındık verimi noktasında bir itici güç olarak ortaya çıkmayı sağlayabiliriz' diye konuştu.
Program kapsamında modern budama teknikleri yanında, toprak analizi konusu işlenmiş, numune alma ve gübreleme teknikleri de gösterildi. Akabinde, katılımcılara yapılan ikramların ardından program son buldu.

Fındık bahçelerinde eğitici adayları eğitildi