Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak gündemdeki eğitim sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ELE GEÇİRME MANTIĞI VAR
Kuruoğlu, proje okullarının normalde amacının daha kaliteli eğitim vermek, bu okulda edinilen tecrübelerin başka okullara da uygulanmasıyken, sonradan okulların işgal edilmesine ve ele geçirilmesine dönüştüğünü söyledi. Kuruoğlu, "Samsun'da da böyle uygulanacaktı yalnız bazı şeyler son anda nispeten durduruldu. Sayın Valiye bu konuda teşekkür ediyorum, İl Milli Eğitim Müdürü bu konuda biraz daha iyi niyetli davrandı. Çok da mağdur öğretmen var. Onlarında geri dönmesi lazım. Türkiye'de çok köklü okullar, ele geçirelim mantığıyla, bu proje okul kapsamına sokuldu. Proje okulundan gönderilen öğretmen, bulunduğu okulda öğretmenlik mesleğini gerçekleştiremiyorsa gittiği yerde nasıl gerçekleştirecek. Bir horlama var, bir yanlış var. Daha adil yöntemler bulunabilir, insanları kırmadan belli şeyler yapılabilir. Proje okulları meselesi geçen sene başladı. Bazı marjinal gruplar bu tür vakalları hemen politize ediyorlar. Proje okulları iptal edilmelidir. Bu yanlıştan vazgeçilmelidir. Samsun Anadolu Lisesi başta olmak üzere bir çok öğretmenimiz başka okullara gönderildi, onların iade edilmesi lazım. Bütün okullarımız proje okulu olsun. Bütün okullarımızda bir rahatlama hoşgörü meydana getirilsin. Sayın Milli Eğtim Müdürü Coşkun Esen, Samsun'a yeni geldiği için bir fırsattır. Herkesi kucaklasın bir hoşgörü ortamı meydana getirilsin, öğretmenlerin üzerindeki baskı kaldırılsın ve onları sevsin" diye konuştu.

DÖRTLÜ SAC AYAĞI VAR
Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü içinde dörtlü saç ayağının bulunduğunu ve il müdürünün bu kumpastan kurtulması gerektiğini söyledi. Kuruoğlu, "Bundan önceki İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin'e söylemiştim. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 4'lü sac ayağı var. Her şeyi onlar yönetirler, her şeye onlar yön verirler. Samsun'a atanan bütün İl Milli Eğitim Müdürleri göreve başlar başlamaz etrafını çevirirler ve gidişini de onlar sağlarlar. Kendisine de söyledim bunu, o dört kişinin yüzüne de söylüyorum bunları. Bu kumpastan kurtulsun. İl Milli Eğitim Müdürü çıkıp okulları gezsin" ifadelerini kullandı.

İMAM HATİPLERE KARŞI DEĞİLİZ
Kuruoğlu, Mithatpaşa Anadolu Lisesi'nin 15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu'na çevirilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Biz İmam hatiplere karşı değiliz. Binaların yanlış şekilde kullanıldığı için açıklamalar yapıyoruz. Bir sendika bize 'İmam hatipe mi karşısınız, açıklayın" şeklinde sataşmalarda bulunuyor. Bu şehirde kaç tane imam hatip lazımsa, o imam hatipleri yapalım hatta devletin gücü yetmiyorsa sendikalar, sivil toplum kuruluşları olarak hatta öğretmenler olarak kampanyalar yapıp şehrimize imam hatipler yapalım. Ama şimdi '28 Şubat süreci içinde imam hatipleri kapatan bir zihniyet vardı, bugünde normal okulları kapatalım hepsini imam hatip yapalım' diyen bir zihniyet var. O zihniyet dün nasıl yanlışsa bugün de bu yanlış. Mithatpaşa Anadolu Lisesi 80 yıllık bir okul. Burada bir art niyet olduğunu, planlamanın doğru olmadığını düşüyorum. Burada bir imam hatip açıldı, Gülsüm Sami Kefeli'deki sınıfları ise 50-55 kişilik. İmam hatip problemini çözen İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri neden Gülsüm Sami Kefeli örneğini, 40 kişiyi aşmış bir Atatürk Ortaokulu örneğini çözmüyorlar" diye konuştu.

İNATLAŞMA VAR
Kuruoğlu, Tarım Meslek Lisesi konusunda da bir inatlaşma olduğunu ileri sürdü. Kuruoğlu şöyle konuştu: "Tarım Meslek Lisesi konusunda uzun bir hukuki süreç var. O süreci ilk başlatan sendika bizdik. Uzun süre mücadele edildi. Ona rağmen inat var. Bizim dediğimiz olacak diyen bir zihniyet var. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı'nın herkesi kucaklayan, bir olacağız, doğru olan neyse onu yapacağız dediği akla hiç uymuyor. Okul yapacak kadar elinizde imkan varsa başka bir sürü arazi var yapın."

Pirsu DÜZGÜN