Son günlerde Akdeniz ve Ege bölgesinde art arda yaşanılan depremler, gündemdeki yerini aldı.

Türkiye'nin ve Samsun'un deprem gerçeği hakkında değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Samsun'un deprem bölgesi olduğunu dile getirerek, denetim vurgusu yaptı. Yılmaz, Samsun'da depremselliğe Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın neden olduğunu belirterek, "Ladik, Havza, Vezirköprü ve Asarcık ilçeleri birinci derece, Samsun şehir merkezi ise ikinci derece deprem bölgesi" dedi.

SAHİL KISIMLARI ÖNEMLİ
Parsel bazında zemin etütlerinin bakanlık genelgelerine uygun olarak hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, zemin etütlerinin de mutlaka belediye tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Yılmaz, 'Birinci derece deprem bölgesinde bulunan belediyelerin çoğunda jeoloji mühendisi bulunmadığı için parsel bazında zemin etüdü yapılamıyor. Sahil kısımlarındaki bölgeler de önemli. Örneğin; Atakum sahili ince taneli alüvyon zemin olduğundan depremde zemin sıvılaşması dediğimiz olay meydana gelecek. O yüzden buradaki yapılara çok dikkat edilmeli, raporda verilecek önlemlerin mutlaka yerinde uygulanması sağlanmalı' diye konuştu.

DENETLENMEMEK İNSANLARIN İŞİNE GELDİ
'Yapılan yanlışlıkların görülmesi için 1999 yılındaki depremi mi yaşamalıyız?' diyen Yılmaz, şu an yapılan birçok uygulamanın son derece sıkıntılı, bilimsellikten uzak olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, 'Aslında insana zarar veren deprem değil, deprem gerçeği göz ardı edilerek yapılan yanlış yapılaşmalardır. 2-3 yıl önce Jeoloji Mühendisleri Odası olarak serbest çalışan bürolarımızda anlaşarak, yapılan etütlerin arazide denetlenmesi için ortak noktada birleştik. Daha sonra 'mühendis hazırladığı ürünü meslek odasına getirmek ve onaylatmak zorunda' değil şeklinde bir yasa çıkarıldı. Bu yasa tamamen bir boşluk yarattı, denetlenmemek de insanların işine geldi' dedi.

UYGULAMALAR SORUNLU
Denetim vurgusu yapan Başkan Yılmaz, 'Jeoloji Mühendisleri Odası olarak etütlerin, yerinde yapılan uygulamaların son derece sağlıksız olduğunu, sondajların yapılmadan, kopyala yapıştır sistemi ile zemin etüt raporlarının hazırlandığını, uygulamaların sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Yasal olarak bizim denetleme imkanımız yok, denetimler belediyelerin elinde. Jeoloji mühendisleri olarak biz buradayız ve her türlü yardıma hazırız, umarım jeoloji mühendislerini deprem olduğunda hatırlamazlar' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL