Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla son günlerde Çarşamba'da bulunan OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi ve İletişim Fakültesi'nin Samsun şehir merkezine taşınma taleplerine karşı olduklarını duyurdu.

Dernek Başkan Yardımcısı Rana Aka Atalay, ''Konuyla ilgili paydaşların bu durumu bazı kişilerin ve grupların çıkarları açısından değil, şehrin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak çıkarları açısından yaklaşacaklarına inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

TAŞINMASI ETİK DEĞİL
OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin taşınmasıyla ilgili Samsun ve Çarşamba halkı nezdinde endişe ve üzüntüye neden olabilecek spekülasyonların bir an önce sona erdirilmesi konusunda Samsun kamuoyuna çağrıda bulunan Atalay, ''Fakülte, Çarşamba'ya hayırsever hemşehrimiz merhum Mustafa Kemal Güneşdoğdu tarafından kazandırıldı. Tüm yapım giderleri onun tarafından karşılandı. Dolayısıyla fakültenin, tüm maddi birikimini kendi memleketine bir Hukuk Fakültesi yapılması için harcayan merhumun arzusu hilafına taşınması meşru ve etik değil. Ali Fuat Başgil Çarşamba'nın yetiştirdiği, tüm yaşamını hukukun ve adaletin üstünlüğüne adamış bir hukuk profesörü ve devlet adamı. Fakültenin ismi onun aziz hatırasına istinaden ve hemşehrilerinin vefa göstergesi olarak verildi. Dolayısıyla fakültenin mevcut konum olarak yer değiştirmesini gerekli kılacak hiçbir haklı gerekçe yok. Rektörümüzün ve Hukuk Fakültesi öğretim elemanlarının bu konuya bazı kişilerin ve grupların çıkarları açısından değil, şehrin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak çıkarları açısından yaklaşacaklarına inancımız tam'' diye konuştu.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE ÇARŞAMBA'YA KURULMALI
Samsun'da ikinci devlet üniversitesinin Çarşamba'da kurulmasının akılcı ve uygun olduğunu söyleyen Atalay açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Bu görüşte olmamızın; Mevcut yerleşkenin konumu şehir merkezine 30 dakika uzaklıkta, mevcut üniversitenin alanı genişletilebilir, Çarşamba 76 binlik nüfusuyla üniversiteye sahip pek çok şehirden daha büyük, ilçemiz aynı zamanda tarımsal faaliyetlere dayanan güçlü bir ekonomiye sahip ve sosyo-ekonomik gelişmişliğinin de artması gibi haklı sebepleri var. Çarşamba konumu olarak da çevre ilçelerin cazibe merkezi haline gelebilir. Sonuç olarak ikinci üniversitenin şu an üç fakülte ve iki yüksek okul ile öğrenim yapılan Çarşamba'da kurulması, Samsunumuz için her bakımdan akılcı, uygun ve faydalı olacaktır.''

Zerrin SOMUNCU