Güneydoğu'daki operasyonlarda HDP'li bazı belediyelere ait iş makinalarının silah taşıdığı, örgüte lojistik destek verdiği, hendek ve barikatların da yine belediyelerin imkanları ile yapılması tespitinden sonra hükümet bu belediyeler için düğmeye bastı.

İlk olarak, terörü desteklediği belirlenen 50 civarındaki belediye başkanı ve belediye meclis üyesi görevden el çektirildi. Ancak, HDP'deki 'eş başkanlık' sistemi nedeniyle görevden alınanların yerlerine bu kez eş başkanlar geldi. Yapılacak düzenlemelerle, terör destekçisi bu belediyelerin yetkileri azaltılacak, eş başkanların göreve devam etmemesi için başka tedbirler alınacak. Vali ve kaymakamların görevden alınan başkanların yetkilerini kullanmabilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 'Bin 400 belediyeden üç veya beşinin yaptığı hata yüzünden hepsinin cezalandırılmasını istemiyoruz. Yerel yönetimler reformu yaparken, olabildiğince yetkilerin yerelde kullanılmasından yana olacağız. Ama terörle bağı olanları da ayıracak bir mekanizma kuracağız' diye konuştu.