Samsun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) toplantısı Vali İbrahim Şahin başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

8 BİN 227 KİŞİYE ÖZEL SEKTÖR İSTİHDAMI

İİMEK toplantısında sunum gerçekleştiren Samsun İŞKUR İl Müdür Vekili Sait Gül, 'Kurumumuza başvuran kişilerden 26 bin 846'sı aktif ve pasif işgücü programlarımız olan işe yerleştirme, işgücü yetiştirme programları, işsizlik sigortası veya çalışma ilişkileri faaliyetlerinin birinden faydalanmıştır. 8 bin 227 kişi özel sektöre işe yerleştirilmiş, 123 kişi engelli statüsünde, 6 kişi eski hükümlü statüsünde, 27 kişi de kamuda işe yerleştirildi. 2 bin 510 kişi mesleki eğitim kurslarından faydalandırıldı. 4 bin 835 kişi işbaşı eğitim programı, 601 kişiye girişimcilik eğitimi verildi. 3 bin 709 kişi toplum yararına programlardan yararlandı. 5 bin 834 kişi de işsizlik sigortasından faydalanmak için başvuruda bulunmuştur. 2015 yılından devir eden kişiler ile birlikte toplam 24 milyon 460 bin 806 TL işsizlik ödeneği ödenmiştir' dedi.

18 BİN 928 ADET AÇIK İŞ TALEBİ ALINDI

2016 yılına ait işgücü piyasası faaliyetlerine göre İŞKUR'a toplam 37 bin 49 kişinin müracaat ettiğini belirten Gül, 'Bunun 19 bin 299'u erkeklerden, 17 bin 750'si bayanlardan oluşmaktadır. İş ve meslek danışmanlarımız tarafından yıl içerisinde iş yerlerimize yapılan 8 bin 778 işyeri ziyareti sonucunda 18 bin 928 adet açık iş talebi alınmıştır. Alınan bu taleplere, iş ve meslek danışmanlarımız tarafından yapılan 63 bin 220 birebir danışmanlık görüşmesi sonucunda, 8 bin 227 kişi özel sektörde işe yerleştirilmiş, 123 kişi engelli statüsünde işe yerleştirilmiş, 6 kişi eski hükümlü statüsünde işe yerleştirilmiş ve 27 kişi ise kamuda işe yerleştirilmiştir. Ayrıca idarecilerimiz iş ve meslek danışmanlarımız tarafından 407 eğitim kurumu ziyareti ile yine iş ve meslek danışmanları tarafından 579 grup görüşmesi ve iş arama becerileri eğitimi düzenlenmiştir' diye konuştu.

İŞKUR sitesinde 165 meslekte 529 kişilik açık iş talebi bulunduğunun altını çizen Gül, 'En çok açık iş talebi bulunan mesleklerimiz ise garson, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, ön muhasebeci, satış danışmanı, CNC operatörü, vasıfsız işçi, aşçı yardımcısı, kasiyer ve kaynakçılıktır. 2016 yılında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 282 adet okulda sunum planlaması yapılmış, öğrencilere mesleklerin tanıtımına yönelik seminerler verilmiştir. İŞKUR meslek seçimine destek dergisi dağıtılmıştır. İlköğretim öğrencilerine verilen seminerlerde karar verme teknikleri, meslek seçimi, lise öğrencilerine verilen seminerlerde ise, iş arama becerileri, meslek seçimi, iş görüşme teknikleri, mesleki rol modeller konuları işlenmiştir' şeklinde konuştu.

Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, müdürlüğünün okul birleştirme ve program, alan ve dalların açılıp, kapatılmaları hakkında bilgiler sundu.

VALİ ŞAHİN'DEN TAM DESTEK

Bu tür toplantıları önemsediğini ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Bu toplantı üniversitenin, kamunun, özel sektörün, yerel yönetimlerin, mesleki örgütlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır. Dolayısıyla ciddi anlamda son dönemlerde istihdam konusunun biraz daha önemsendiği, iş arayan insanların nitelikli olmak durumunda olduğu bir ortama gidiyoruz. Özellikle şehrimizde belki Almanya'da çok daha üst düzeyde yürüyen ama meslek liselerinin daha etkin hale getirilmesi çalışmalarına biz Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ağırlık veriyoruz' açıklamasını yaptı.