TÜBİTAK'ın geliştirdiği ve öncü olduğu projelerin yanında, akademisyen ve öğrencilere sağladığı desteklerle Türkiye'nin 2023 hedefleri için çok önemli olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ülkenin katettiği mesafeye kurumun büyük katkı sağladığını söyledi.

Bu kapsamda kurumun çok sayıda ülkeyle işbirliği yaptığını belirtten Işık, "TÜBİTAK geçen yıl İngiltere, Japonya, Kırgızistan, Kosova, Meksika, Polonya, Portekiz, Türkmenistan, Pakistan, Rusya, Fransa, İtalya, Slovenya, ABD ve Macaristan ile 20 ayrı proje çağrısına çıktı" dedi.

Işık, ikili işbirliği proje başvuru çağrıları kapsamında geçen yıl 912 ortak proje başvuru önerisinin alındığını ve 153 ortak projenin desteklenmesine karar verildiğini bildirdi. Çalıştay, kurultay, bilgi günleri ve benzeri faaliyetlerle etkin tanıtımı yapılan çağrılara yapılan başvurularda önemli bir artış gözlendiğine dikkati çeken Işık, 2014-2015 yılları arasında 579 olan proje öneri sayısının 2015-2016 yıllarında 912'ye yükseldiğini ve yüzde 57'lik artış kaydedildiğini vurguladı. TÜBİTAK'ın bilimsel ve teknolojik işbirliklerini artırmaya yönelik kurumlararası anlaşmalar yaptığına da değinen Işık, bu bağlamda kurumun, Birleşik Krallık, Hırvatistan, Ekvador, Kazakistan, Azerbaycan, Katar ve Hollanda ile 10 yeni kurumlararası işbirliği protokolleri imzaladığını ifade etti.