Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkilileri, 671 Saylı KHK ile birlikte Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen suçlar için Denetimli Serbestlik hizmetlerinden faydalanma süresinin iki yıla çıkartılmasıyla, bu hizmetten faydalanan yükümlü ve hükümlü sayısının yüzde elli arttığını bildirdi.

AYDA 360 YÜKÜMLÜYE KURS
Denetimli Serbestlik programınından faydalanan kişilerin topluma geri kazanılması ve suça yeniden yönelmelerini önlemek için çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden yetkililer, ''Program kapsamında hükümlü ve yükümlülere Sigara Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı (SAMBA), Hayat İçin Değişim Programı (HAYDE) ve Öfke Kontrolü Programı uygulanıyor. Aynı zamanda kişilere mesleki alt yapı oluşturma ve zamanı doğru kullanma yönünde bilgisayar, ebru, mum, resim, gitar ve bağlama kursları ile destek veriliyor. Kurs çalışmaları her birisi için haftalık beş farklı grup halinde düzenleniyor. Grup katılımcı sayıları değişmekle beraber aylık ortalama 360 kişiyle kurs çalışması yapılabiliyor. Ayıraca kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa projeler hazırlanarak yetişkin eğitimi, çocukların eğitimi ve mesleki eğitim konularında çalışmalar yürütülüyor. Süreç içerisinde toplumsal tehtit oluşturan konularda farkındalık oluşturmak üzere Denetimli Serbestlik sisteminden faydalanan kişilerin aileleri de sisteme dahil edilerek sistemin toplumun her kesimine indirgenmesi sağlanıyor'' açıklamalarında bulundu.

PROGRAM 10. YILINDA
Denetimli Serbestlik Sistemi'nin 10 yıldır hizmet verdiğini belirtilen açıklamada, ''Denetimli serbestlik süreci planlanırken kişilerde maksimum faydanın sağlanması amaçlanıyor. Sistem içerisinde iki unsur ön planda; denetim ve iyileştirme. Denetim kişilerin süreç içerisinde programlanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği, elektronik cihazlar da kullanarak yapılmaktadır. İyileştirme sürecindeyse müdürlük bünyesinde görev yapmakta olan psikolog, sosyolog, sosyal Çalışmacı ve öğretmenlerden oluşan denetimli serbestlik uzmanlarınca kişinin en başta belirlenen risk ve ihtiyaç durumlarına göre rehberlik ve iyileştirme çalışmaları yürütülüyor'' ifadeleri kullanıldı.

Zerrin SOMUNCU