Samsun'un Bafra ilçesinde lise öğrencileri görme engellileri anlama ve toplumun engellilere yönelik duyarlığını ölçmek amacıyla sosyal deney gerçekleştirdiler.

Bafra Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencileri Kader Öneş ve Elif Yılmaz, İngilizce Öğretmenleri Naim Okay önderliğinde görmek engeli kılığına girerek Bafra sokaklarında dolaştı.

Görme engelli kılığına giren öğrenciler ellerinde ki 50 TL'yi 'Bu 5 TL'yi bozabilirmisiniz' diyerek vatandaşların tepkilerini test etti. Bafra halkı öğrenciler tarafından yapılan sosyal deney sonucu engellilere yönelik duyarlılık testinde tam not aldı.

FARKINDALIK YARATTILAR
Görme engelli kılığına giren Bafra Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Kader Öneş, 'Naim hocamız önderliğinde böyle bir sosyal deney yaptık ve bu deney sonucunda Bafra halkının tepkileri çok olumlu oldu. Zaten Bafra halkının duyarlı olduğunu biliyordum. Bu sosyal deney sayesinde görme engelli vatandaşlarımızın sesi olduk ve bir farkındalık yaratmak istedik. Bu deneyi yaparken de engelli vatandaşlarımızın ne derecede zorluklar çektiğini de anlamış olduk. Bu projede yer aldığım için çok mutluyum" dedi.

BİZİ YANILTMADILAR
Bafra Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Elif Yılmaz, 'Bu sosyal deneyi gerçekleştirmek için arkadaşımla birlikte görmek engelli kılığına girdik. Ellerimizde bastonlarla sokaklarda yürüdük. O bastonları kullanırken bileklerimiz ağrıdı görme engelli vatandaşlarımızın ne derece zorlandığı daha iyi anladım bu anlamda onları tebrik ediyorum. Bafra halkı bizi yanıltmadı olumlu sonuçlar aldık bize çok iyi davrandılar bizim için dua bile ettiler hepsine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

BAFRA HALKI DUYARLI
Bafra Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Naim Okay, 'Okulumuzda yıllardır görme ve bedensel engelliler için çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bu yıl farkındalık oluşturmak maksadıyla toplumun görme engellilere yönelik bakış açısını test etmek istedik ve böyle bir sosyal deney yapmayı uygun gördük. İki öğrencimiz görme engelli kılığına girerek ellerinde ki 50'TL'yi bu 5 TL'yi bozarmısın diye vatandaşlara sordu bu deney sonucunda vatandaşlarımızın ne kadar çok yardımsever ve dürüst olduğunu test etmiş olduk. Aynı zamanda öğrencilerimizde görme engelli vatandaşlarımızın çektiği yaşadığı zorlukları anlamış oldu" diye konuştu.

TOPLUMSAL DUYARLILIĞA ÖNEM VERİYORUZ
Bafra Anadolu Lisesi Müdürü Yıldıray Baş ise, 'Okulumuzda akademik eğitimin yanı sıra toplumsal duyarlığı da öğrencilerimize vermeyi amaçlıyoruz. Bu anlamda öğretmen ve öğrencilerimizin bu tür girişimleri bizi mutlu ediyor. Okulumuz bu anlamda toplum tarafından kabul gören ve takdir edilen bir okul konumundadır. Öğrencilerimizin yapmış olduğu bu sosyal deney çok anlamlı ve yerinde bir çalışma oldu. Bafralı vatandaşlarımızın bu yardımseverlik ve duyarlığı gurur verici bir durumdur. Bu anlamda İngilizce öğretmenimiz Naim Okay ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Ümit CEYLAN