Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla rekreasyon ve dini tesis alanı olarak belirlenen Gülsan Sanayi Sitesi'nin, İstanbul'da bulunan Sultanahmet Camii gibi alana dönüştürülme hedefinin yanlış bir planlama olduğunu söyledi.

Memişoğlu, ''Sultanahmet gibi bir camii söylemi tamamen popülist ve günün modası içerisinde mevcut iktidara şirin görünmek, bir yerlere mesaj vermek. Camii yapımı siyasi bir söylem ve açıkca dini siyasete alet etmek'' ifadelerini kullandı.

DİN SİYASETE ALET EDİLİYOR
Gülsan Sanayi alanı Samsun'da öncelikli olarak dönüştürülmesi gereken bir bölge olduğunu söyleyen Memişoğlu, ''Ancak burayla ilgili düşünceleri duydukça hayrete düşüyorum. Burası plan başlığı olarak yeşil alan ve dini ibadet alanı şeklinde belirlendi. Dini ibadet alanı donatı, yeşil alan plan başlığı. Ama dini ibadet alanı plan başlığı haline getirilmiş, bu yanlış bir yaklaşım. Bu alan Samsunluların ihtiyacına göre planlanır gerekiyorsa da camii yapılır. Sultanahmet gibi bir camii söylemi tamamen popülist ve günün modası içerisinde mevcut iktidara şirin görünmek ve bir yerlere mesaj vermek. Geçmiş dönemde Sultanahmet Camii veya Samsun'daki Büyük Camii yapılmış ama o günün Sultanı tarafından kendi ceplerinden verilerek yapıldı. Hiçbirisi devlet bütçesiyle yani halkın parasıyla yapılmazdı. Şimdi halkın parasıyla kendi siyasetlerini oluşturuyorlar. Camii yapımı siyasi bir söylem ve açıkca dini siyasete alet etmek. Samsunluların parasıyla Sultanlık yapıyorlar. Gülsan Sanayi'nin istimlağı yeterinde büyük bir bedelken ve tramvay için kaynak yaratmakta büyük sıkıntı yaşanmışken Sultanahmet gibi bir camiiyi hangi parayla yapacaklar? Gönderme yaptıkları her camii Sultan camisi. Kendileri Sultan mıdır? Samsunluların parasıyla sultanlık yapıyorlar. Bunları söylediğimizde camii karşıtı gibi görünüyoruz ama Site Camii'ne de bir yandan sahip çıkıyoruz'' ifadelerini kullandı.

KİMSE HESAP SORMUYOR, YAPTIKLARI KAR KALIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Yılmaz'ın 'Kafama çengel gibi taktım' diye ifade ettiği Gülsan Sanayi'den başka Samsun'un birçok sorunu olduğunu söyleyen Memişoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ''Yusuf Ziya Yılmaz bu kente geldiğinde Samsun'da altyapı, trafik ve otopark sorunları vardı halen de devam ediyor. Samsun'da çocukların oynayacağı parklar bile yok, biz bu nesili nasıl yetiştireceğiz? Bu kadar sorun arasında düşmüşsünüz caminin peşine. Samsunlular olarak biz sizden dünyamızı güzelleştirmenizi istiyoruz. Bırakın ahiretimizi, biz onu bir şekilde elde ederiz. Bu kentin en büyük sorunu kimse hesap sormuyor. Onların da yanına yaptıkları kar kalıyor. Gülsan Sanayi alanının Samsunluların yararına nasıl değerlendirilebileceği konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor.''

Zerrin SOMUNCU