Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, çeltik hasadının sona ermesiyle birlikte üreticinin istediği fiyata kavuşamadığı için hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Tosun, ''İthalatçı olduğumuz ana ürünlerde mutlaka taban fiyatlar belirlenmeli, çünkü üretici kime ne satacağını bilemiyor ve yatırım yapamıyor. Böylelikle kan kaybediyor'' ifadelerini kullandı.

İTHALAT DURDURULMALI
Samsun'un, Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 13'ünü tek başına gerçekleştirdiği söyleyen Tosun, ''Ama maalesef ülke olarak tüketim açığımızı ithalatla karşılamaya çalışıyoruz. Çeltik hasat sezonunun tamamlandığı şu günlerde üretici beklediği fiyatlara kavuşamadı. Bölgemiz için önemli bir üründe hayal kırıklığı yaşanıyor. Başlangıç fiyatları, nispeten makul açılmasına rağmen hızla düşüşe geçti. Esas sıkıntı burada yaşanıyor. Fiyatların düşüş seyri alıcıyı da tedirgin etti ve piyasa iyice daraldı. TMO sınırlı da olsa alım yapıyor ve kademeli olarak alım yapmaya devam etmeli. Üreticinin bu geçiş sürecinde mağduriyet yaşamaması için, bir süre ithalat yapılmamalı'' dedi.

ÜRETİCİNİN DURUMU BELİRSİZ
Üreticinin tüccarın insafına terk edildiğini ifade eden Tosun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Üreticinin belirsizliği devam ediyor. Maalesef uygulanan politikalarla özellikle küçük çiftçi yok oluyor. Piyasadaki tekelleşme de her geçen artıyor. Bu da sürdürülebilir bir tarım ve üretim getirmez. Bu yanlış uygulamalarla, geleceğin yaşamsal sektörü olan tarımda her geçen gün kan kaybediyoruz.''

Zerrin SOMUNCU