Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi belgeleri, Anıtkabir Kütüphanesi ve tarihçilerden aldığı bilgiler doğrultusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, silah arkadaşlarıyla Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a geldikten sonra Amasya, Sivas ve Erzurum kongrelerini yapmak için Samsun'dan Amasya'ya gittiği 98 kilometrelik "Ata Yolu"nu ortaya çıkardı.

1,5 YIL ÖNCE HAREKETE GEÇTİK


Yolun turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında kentteki ulusal ve yerel basın temsilcilerine gezi düzenleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yolu bulmak için 1,5 yıl önce harekete geçtiklerini ve Osmanlı arşivlerindeki belgelerden ve 1957 yılına ait karayollarını gösteren haritalardan yararlanarak yapılan çalışmalar sonucunda Ata Yolu'nun orijinal güzergahının belirlendiğini söyledi.

MAKAM OTOMOBİLİ ÜRETİLDİ


Orijinal yolun korunması, güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulmasını içeren projenin hazırlandığını belirten Başkan Yılmaz, "Proje kapsamında Atatürk'ün kullandığı makam otomobillerinden birisinin birebir aynısı özel bir firmaya yaptırıldı. Aracın fotoğrafları ile hazırlanan levhalar 'Ata Yolu' güzergahına yerleştirildi. Titiz bir çalışma ile Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Atatürk'ün Anadolu'ya açılmak için ilk yolculuğu yaptığı yol gün yüzüne çıktı" diye konuştu.

KORUMA KURULU TESCİLLEYECEK


Samsun-Suluova arasındaki yol güzergahının nazım imar ve çevre düzeni planlarına işleme çalışmalarını yaptıklarını da anlatan Yılmaz, "Ata Yolu yaklaşık 1950 yılına kadar kullanılmış. Sonra yol tamamen kaybolmuş. Yolu yeniden tarihi doku korunarak tarih turizmine kazandıracağız. O dönemlerde bu güzergah tek alternatifti. Ata Yolu'nu, Koruma Kuruluna başvurarak tescil ettirmek istiyorum. 50 yıl sonra yok olmasın. TBMM ve Anıtkabir Kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini anlatacağız. Eski yapılar restore edilecek. Kağnı arabaları konulacak. Atatürk'ün kullandığı bu yol, açık hava müzesi olacak" diye konuştu.

Barış BUDANOĞLU