Samsun Büyükşehir Belediye Meclis Kasım ayı komisyon toplantısı yapıldı. Aralarında Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini 2017 tahmini bütçelerinin de yer aldığı 65 maddenin görüşüldüğü toplantıda 5 madde oy çokluğuyla kabul edilirken, geri kalanlar oy birliğiyle onaylanması için meclise havale edildi.

BORÇLANMANIN ÖLÇÜSÜ KAÇIYOR
Tahmini bütçelerin oylanması sırasında Büyükşehir'e borçlanma eleştirisi getiren CHP'li Mustafa Tüfek, ''710 milyonluk bütçenin 545 milyonu ilçe belediyelerine gidiyor ve 60 milyonu da borçlanmayla karşılayacağız. Gelir ve gider tablosu denkleşmiş oluyor. Bu durumda Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceki gider bütçelerini incelediğimde yüzde 95'lerde gerçekleşme olduğunu, gelir bütçesi gerçekleşmesinde de yüzde 75'lik bir oran olmasından memnuniyet duyuyorum. 2 milyarlık bir bütçeden söz ediyoruz, bu bardağın dolu tarafı. Bir de öbür tarafı var. O zaman borç yiğidin kamçısı diyeceksiniz ama burada ölçü kaçıyor. Gelir gerçekleşmelerinden bahsederek söylemek istiyorum, Büyükşehir 2015 gelir gerçekleşmesi 481 milyon TL borç 708 milyon TL. İlçe belediyelerini ve SASKİ'yi de bir araya getirdiğimizde 1 milyar TL'lik gelire karşılık 2 milyar TL'lik bir borç söz konusu. Bu çok ciddi bir rakam. Bu rakam gelecekte nasıl hareket etmemiz konusunda hepimize görevler yüklüyor. Tabii borçlanma yapılmadan işlerin yapılmadığını ben de biliyorum ama bu döngü sürekli devam edemez. Bir gün toslayacak. Bunun devam etmesiyle bizim görev süremizin sonunda katlanarak gidecek. Bunun çözümü merkezi idareden gelen payları arttırmak ya da belediyelerin görev ve hizmet alanına giren kulvarlarda yatırımlar yapması'' diye konuştu.

BORÇ OLMAZSA TRAMVAY OLMAZDI
Borçlanmadan büyük projelerin yapılamayacağını savunan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Turan Çakır da, ''Borçlanmanın ödenebilir ölçekte olması ve aldığınız kredilerin doğru ve sağlıklı biçimde kullanılması gerekiyor. Buna dikkat edildikten sonra borçlanmanın kötü bir şey olmadığını biliyoruz. Bu borçlanmaları yapmamış olsak raylı sistemi de ikinci etabını veya Karadeniz'in en büyük arıtma tesisini hayata geçirmemiz mümkün değildi. Genel anlamda büyük projeleri borçlanmadan hayata geçirmek mümkün değil'' dedi.

AKYÜZ'DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İSYANI
İlkadım İlçesi Hastanebaşı Mahallesi'nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm maddesinin komisyonda bekleme süresi dolduğu için koşulların yeniden düzenleneceği gerekçesiyle ret edilmesine tepki gösteren Bağımsız Meclis Üyesi Erkan Akyüz, Hastanebaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşümün elzem olduğunu söyledi. Akyüz, ''Bahsettiğiniz bölgede insanlar farelerle, zorluklarla, doğalgazdan yoksun biçimde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bu yaptığınız hamleyle beraber aslında meclis bunu reddediyor ve süreç en baştan başlatmak olacak. Doğru bir proje için reddediliyor ama doğru kime göre doğru? Vatadandaşa mı? Belediyeye mi? Hastanebaşı ve Kökçüoğlu mahallelerinde her gün pompalı tüfekle birbirileri ölüyor. İnsanlar madde bağımlılarının tehtiti altında orada yaşıyor. Orada toplumsal bir sorun da var. Samsun için kötü bir imaj, her gün haberlerde yaralama ve cinayet olayı görüyoruz. Orada yeni yetişen çocukların vebali var üzerimizde. Oynayacak parkları yok sokağa çıkamıyorlar. Vatandaşın sorununu çözmeye çalışıyoruz, bu meclis artık biraz da vatandaşın dediklerine kulak versin'' ifadelerini kullandı.

ÇAY MAHALLESİ BİZİM AYIBIMIZ
Hastanebaşı Mahallesi için en doğru projeyi yapmak istediklerini kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Turan Çakır ise, ''Söylediklerinizin bir bölümüne katılmamak mümkün değil. Bunu meclisten çevirmemiz red değil. Gecikme var elbette, keşke daha önce veya şimdi geçirebilsek. Bir şeyi doğru yapıyoruz derken gelecek nesiller için hassasiyet gösteriyoruz. Madde komisyonda bekleme süresini aştı, biz de çözüm üretmek adına teklif ettik. Şimdi bir örnek vereceğim bu bizim ayıbımız, başkanımız da bundan çok çok rahatsız. Çay Mahallesi'ndeki binalar iyi mi oldu kötü mü oldu? Kimse iyi olduğunu söylemiyor. Yeni yaptık bu binaları, belki 6 ay 1 sene daha sürecek mütehhaitle ilgili sorunlar var ama sonuç itibariyle iyi olmadı. Biz de orada kentsel dönüşüm olsun istiyoruz, geçmişten ders alarak yanlış yapmamak adına 1 ay geç yapalım ama doğrusu olsun. En geç 2 ay içerisinde bu madde meclisimize geri gelecek'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU