İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Vecihi Sönmez, Kürdoloji Bölümü'nün üniversite açısından bir zenginlik olduğunu belirterek, 'Üniversitemizde 2012 yılında Yaşayan Diller Enstitüsü adı altında Kürt Dili Edebiyatı Kültürü (Kürdoloji) bölümü kurulmuş ve bizler de o dönemde burada çok ciddi çalışmalara imza atmıştık. Ancak özellikle çözüm sürecinin sekteye uğramasından sonra yaşanan keşmekeşlik maalesef bizleri de etkiledi. Hükümetin bu noktada çok ciddi bir temayülü olmasına rağmen yaşanan son olaylar ciddi anlamda moral bozukluğuna neden oldu. Maalesef bölgede yaşanan terör olayları bu bölümü de olumsuz yönde etkileyerek, buraya olan ilgiyi azalttı' şeklinde konuştu.
'Arzumuz Kürt dili ile alakalı çalışmaları aktif şekilde devam ettirmektir'
Bölümle alakalı projeleri istedikleri düzeyde gündeme getirememekten yakınan Doç. Dr. Sönmez, 'Bizler de bölümle alakalı projelerimiz istediğimiz şekilde gündeme getiremedik. Yürürlüğe koyamadık ve maalesef bu anlamda insanlarımıza yeteri kadar faydalı olamadık. İnşallah ortam tekrar bir düzelmeye doğru gider ve insanlar kardeşlik duyguları ile hareket ederse bizler bu hizmetlerimize daha aktif bir şekilde devam ederiz. Bizlerin arzusu Kürt dili eğitimi üzerindeki çalışmaların son derece aktif şekilde devam ettirilmesidir' diye konuştu.
Tüm olumsuzluklara rağmen çalışmalarını devam ettirdiklerini ve bölümüm açık olduğunu vurgulayan Sönmez, 'Çünkü insanların dillerinin ve kültürlerinin yaşatılması bölgenin katmerleşmiş sorunlarının çözme noktasında halkın istedikleri şeylerdir. Bunlara karşı hükümetin de daha fazla adım atarak meseleleri çözüme kavuşturma çabasını beklemekteyiz. Bu noktadaki iyi niyetleri de görmekteyiz. Burada öğrenci sayımız kısmen azaldı. Kadro tahsisi noktasında bazı sıkıntılarımız var. Bu da tabi Türkiye'nin genel anlamdaki sıkıntılardan kaynaklıdır diye düşünüyoruz. Ancak her şeye rağmen bölümümüz açıktır ve hizmetlerini sürdürmektedir' diye konuştu.