MHP Grup Başkanevikili ve MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda MHP Grubu adına söz alarak, FETÖ ve mağduriyetlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Usta, FETÖ'yle mücadeleye destek verdiklerini, PKK'nın da eylemleriyle FETÖ'nün 15 Temmuz'da başaramadığı çözülmeyi tamamlamak istediğini, Türkiye'nin ciddi bir beka riskiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Usta, FETÖ ile mücadelede üst düzeyden başlanılması gerekirken en alt düzeye inilerek yapıldığını ve 200 bini bulan kamu ve özel sektör çalışanının açığa alındığını, ihraç edildiğini ifade etti. Usta, "Suçu sabit görülenler, FETÖ'yle irtibatı ve iltisakı bulunanlar, şüphesiz devletin hiçbir kademesinde bulundurulmasın, bunların tamamı temizlensin. Ancak mağduriyetlerin oluşmaması için de sağlıklı bir soruşturma yapılmalıdır. Yeteri kadar soruşturma yapılmadan kimsenin itibarı zedelenmemelidir" diye konuştu.

MAĞDURİYETLER YARATILMAMALI
Usta, MHP'nin bu yapıyla yolunun hiç bir zaman kesişmediğini, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin defalarca bu yapıyla ilgili uyarılarda bulunduğunu ama hükümetin bunlara kulak tıkayarak ülkeyi risklerle karşı karşıya bıraktığını savundu. Usta, "FETÖ'yle mücadelede kim zafiyet gösterdiyse ortaya çıkarılmalı, kasıt ve ihmali olanlar tespit edilmeli ve cezası neyse en ağır şekilde cezalandırılmalı. Yıllardır vatansever gençler işsiz gezerken FETÖ'cüleri askerî ve sivil bürokrasiye yerleştirenler mutlaka kanun önünde hesap vermelidirler ve bu çerçevede FETÖ'yle mücadele en sert şekilde sürdürülmeli, hiçbir şekilde sulandırılmamalı, esnetilmemeli, gevşetilmemelidir. Tabii ki bu mücadeleyi yaparken belirlediğimiz yöntem hukuki olmalıdır, hukuk egemen olmalıdır, mağduriyet yaratılmamalıdır. Önümüzdeki on yılları ipotek altına alacak şekilde devlete küslüğe neden olunmamalıdır" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARI İLAÇSIZ BIRAKIYORSUNUZ
Usta, kamudan ihraç edilenlerin neredeyse tamamının neyle suçlandığını bilmediğini, savunma hakkı verilmediğini, bunun da gerçek ve kripto FETÖ'cülerinin ellerini ovuşturmasına neden olacağını belirterek, "İnsanlara savunma hakkı verilmesi ve insanların neyle suçlandığını bilinmesi gerekir. Dolayısıyla, mücadeleye zarar vermeden bu işi sürdürmemiz gerekiyor. Bu mücadelede suçun şahsiliği ilkesi hiçe sayılıyor. Elimizde yüzlerce örnek var. Yani bir şekilde karısı suçlu, kocasını da işten atıyorsunuz, çocuklarını ilaçsız bırakıyoruz. Böyle uygulamalar olmaz. Yani 3 milyon Suriyeliye -ki doğrudur- yani ilacını verirken her türlü barınmasını verirken kendi insanımızın, babası suça karıştı diye -daha suçu sabit görülmüş falan da değil, isterse suçlu olsun- çocuğunu ilaçsız bırakmaya devletin hakkı yoktur. Bunları yaptığımız zaman işte gerçek FETÖ'cüler bu olanlara sevinecektir ve bu ülkenin karışmasından onlar menfaat elde edeceklerdir" dedi.

İNSANLARA DA PİŞMAN OLMA HAKKI TANINMALI
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, adli yargılamaya aykırı uygulamaların da sona erdirilmesini ve ülkelerin uluslararası mahkemelerce ciddi tazminat cezaları uygulamasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Usta, gerekli inceleme yapılmadan insanların açlığa ve çaresizliğe itmenin İslami ve insani olmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Hiçbir suça bulaşmamış insanlar var. Belki bu yapıyla bir şekilde ilişkisi olmuş insanlar olabilir. Nasıl ki, Hükûmet 'Biz kandırıldık' dedi, tövbe etti, pişman oldu; bu insanlara da belki bu anlamda bir pişman olma hakkı tanımak lazım. Dolayısıyla, suça bulaşmamış vatandaşlara bu imkanın verilmesi bu sayıyı azaltacak, toplumda da barışı sağlayacak önemli bir husustur. Dolayısıyla, kaybetmek kolay, kazanmak zordur. İhanet edenler ayıklanmalı, FETÖ'yle bağlantısı olanlar kaçtıkları yere kadar kovalanmalı ama -Sayın Genel Başkanımızın ifadesiyle- eften püften nedenlerle, cılız ve ucuz suçlamalarla iktidar gücünü kötüye kullanmaktan da kesinlikle uzak durulmalıdır."

Usta, FETÖ'nün siyasi kadrolarının ve uzantılarının esrarını koruduğunu, bunun da çok manidar ve vahim olduğunu da sözlerine ekledi.