Haberaks Tv'da Haber Medya Haber Müdürü Erdem Erol'un sunduğu Erdem Erol ile 25. Saat programının bu haftaki konuğu MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta oldu. Usta, Türkiye gündemi hakkında değerlendirmeler yaptı.

15 Temmuz süreci ve sonrasında yapılan operasyonlar, Suriye politikası, CHP'nin yayımladığı bildiri hakkında konuşan Usta, MHP olarak birlik ve beraberlikten yana olduklarını söyledi.

TÜRKİYE'NİN İMAJI BOZULDU
Darbe girişiminin sadece hükümete karşı değil tüm millete yapıldığını ifade eden Usta,
15 Temmuz'un bir işgal projesi olduğunu söyledi. Vatandaşların bu işgale izin vermediğini belirten Usta, FETÖ yapılanmasının güçlü bir yapılanma olduğuna dikkat çekti. Usta, 'Biz birlik ruhunun hiçbir zaman bozulmasını istemiyoruz, biz eski defterleri de açmaktan yana değiliz. Bu yapıya gönül verenler, işlerin buraya geleceğini bilmiyordu. Herkese potansiyel suçlu muamelesi yapmak doğru değil. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan kandırılmadı, milletin kandırılmasında da özellikle 2002-2003 yılı sonrası hükümetin tavrı çok etkili oldu, çok yakın ilişkilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ne istediler de vermedik' dedi. Bunlar yanlıştır, devleti devlet gibi çalıştırmamız ve yönetmemiz lazım. Yurt dışında Türkiye'nin imajı bozuldu. Özellikle 15 Temmuz sonrası FETÖ'nün yurtdışı uzantıları Türkiye'yi çok kötü tanıtıyor ve bunda çok etkili oluyorlar. Çünkü onlar 15 Temmuz öncesi Türkiye'yi tanıtan kişilerdi, onlar eliyle Türkiye'yi tanıtıyorduk. Biz MHP olarak bütün darbelere karşı duran bir partiyiz, MHP'nin hiçbir zaman bu yapıyla yolları kesişmedi, onlar bizi hep hedef olarak gördüler. Bundan sonra yapılacak şey birlik beraberlik ruhunu bozmadan mücadeleyi devam ettirmektir' dedi.

MADEM HÜKÜMET 'KALDIRILDIK' DİYOR…
15 Temmuz sonrası başlatılan operasyonlarda siyasete yönelik bir operasyonun olmamasını 'tuhaf' olarak yorumlayan Usta, sivil ve askeri hayatta hep alt kademelerle uğraşıldığını iddia etti. Usta, tepe noktasında bu işin elebaşının kim olduğunu bilmediklerini ve bununla ilgili herhangi bir çalışmanın da yapılmadığını ifade ederek, 'Bu mücadelede AKP'nin stratejik bir hata yaptığını birkaç defa söyledim. Elebaşlarından başlayıp aşağı doğru gitmek gerekiyordu. 200 bin terörist olmaz, böyle bir şeyin olacağını düşünmüyorum. Aynı durumda olan kişiler farklı illerde ve farklı kurumlarda farklı uygulamalarla karşı karşıya. Sayı o kadar fazla ki, uygulama noktasında bir standart sağlayamıyorsunuz. Bu durum insanları mağdur ediyor, bunu yaratmamak lazım. Suçlu olan yargılansın ve suçun tanımı da iyi yapılsın. Madem hükümet kaldırıldık diyor, suça bulaşmamış insanların da pişman olmalarına fırsat vermemiz lazım. Şimdi AKP'nin içinde ya da diğer partilerin içinde bunlar yok mu, böyle bir şey olmaz. Bunu yapmadığımız sürece iş inandırıcılığını da kaybeder' diye konuştu.

SÜREKLİ YARAYI KAŞIYORLAR
PKK ve FETÖ'nün aynı kaynaktan beslenen terör örgütleri olduğunu söyleyen Usta, PKK'nın Kürt halkının hakkını arayan bir yapılanma olmadığını belirtti. PKK ve FETÖ'nün Türkiye için riskli olduğuna dikkat çeken Usta, teröre yönelik mücadelede de farklılıkların olduğunu ifade etti. Usta, 'Sadece dağda veya şehirde eylem yapan, eline silah alıp polise, askere silah sıkanlar PKK'lı değil. PKK'nın ciddi ölçüde şehir yapılanması var, bunları ayıklamadıkça sorun çözülmez, onlar sürekli yarayı kaşıyor. Örneğin; PKK'lı bir öğretmeni düşünün. Sabahtan akşama kadar öğrencilere propaganda yapıyor. Diğer duruma bakınca bu bin kat daha tehlikelidir. Bütün cezalandırmalar hukuk içinde olmalıdır. Bunu böyle yapmazsak ülkemizde iç barışı açısından çok ciddi sorunlar yaşanır' dedi.

SURİYE VE IRAK POLİTİKASI DOĞRU FAKAT…


Ortadoğu'da ciddi bir sorunun yaşandığını kaydeden Milletvekili Usta, hem Irak'ta hem de Suriye'de toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. Suriye politikası hakkında konuşan Usta, 'Uluslararası arena açısından Suriye politikası çok kötü yönetildi. Ülkenin yüzde 80'i vatansız kaldı, bunun bize yüklediği ciddi maliyetler var. Güvenli bölge oluşturulacaktı ancak oluşturulamadı, göçmenler köylere kentlere geldi. Bu Türkiye için uzun dönemde sıkıntılı bir iş. Suriye ve Irak politikası doğru fakat istediğimizi kabul ettirmiş durumda değiliz' şeklinde konuştu.

CHP HATA YAPTI
CHP'nin yayımladığı bildiri noktasında biraz daha dikkatli olunması gerektiğini dikkat çeken Usta, HDP meselesi hususunda onları korumanın ve kalkan olmanın bir siyasi partinin görevi olmaması gerektiğini aktardı. CHP'nin bir hata yaptığını ifade eden Usta, 'Türkiye zaten sıkıntılı ve zor bir süreçten geçiyor. İyice cepheyi genişletmenin kimseye faydası olmaz. CHP, köklü bir siyasi partidir ve her zaman demokrasiden yana olmuştur, öyle de olması lazım. HDP meselesini 'demokrasiye darbe' olarak görmemek lazım. Cumhuriyet Gazetesi hususunda ise biz basın özgürlüğünden yanayız. Ancak Cumhuriyet Gazetesi'ne baktığımızda terör örgütünü korumak ve kollamak şeklinde haber yapılmaması lazım. O zaman iş basın hürriyetinin dışına çıkıyor' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL