Üniversiteden yapılan açıklamada, 23-24 Ocak 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, iktisat ve İşletme Fakülteleri Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı'nda 581 farklı derste 11 bin 620 soru kullanıldığı belirtildi.

'Bir mükerrerlik söz konusudur' denilen açıklamada,

'Sorular, ders kitaplarının editörleri tarafından hazırlanmakta, test uzmanları tarafından redaksiyonu yapıldıktan sonra soru havuzuna atılmaktadır. Soru havuzundaki sorulardan ilgili dönem için testler oluşturulmakta ve bu testler editörler tarafından onaylanmaktadır. 25 Ocak 2016 tarihli habere konu olan 4715 kodlu kitapçıkta yer alan Diplomasi Tarihi testi için de söz konusu süreç belirtilen şekilde yürütülmüştür. Sürecin son aşamasında bir soruda yapılan değişiklik testte aynı bilginin sorgulandığı iki farklı sorunun yer almasına neden olmuştur. Bir mükerrerlik söz konusudur. Kamuoyunun da takdir edeceği ve konu uzmanlarının da bildiği gibi 581 farklı ders için hazırlanan 11 bin 620 soru içerisinde meydana gelen böyle bir tekrarın, testlerin güvenirliğini ve geçerliliğini etkilemesi mümkün değildir.

Sınav sonrası her bir ders için hazırlanan sorular için test ve madde analizi yapılmakta; istatistiki sonuçlara göre testlerin güvenilirliği ve geçerliliği belirlenmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugün de bu tür mükerrerlik içeren durumlarda, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur' ifadelerine yer verildi.