Samsun'da bazı okul aile birliği başkanlarının bağış adı altında servis şoförlerinden aylık olarak öğrenci başına para talep ettiğini ileri süren Samsun Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, talep edilen parayı vermemeleri durumunda servisçi esnafının 'servis yapmanızı engelleriz' şeklinde tehdit edildiğini iddia etti.

CİDDİ BİR SORUN


Bağış adı altında servis şoförlerinden toplanan paraların ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Başkan Binay, 'Okul aile birlikleri, öğrenci başı 5, 10, 15 lira gibi servis şoförlerinden para talep ediyor. Bağış adı altındaki bu paralar verilmediği taktirde ise servis şoförleri, okul bahçesine alınmamakla, trafiğe şikayet etmekle tehdit ediliyor. Oysa Taşıma Yönetmeliği'nde okula servis yapan servisçi, öğrencileri indirirken ve bindirirken okul bahçesinden yararlanır' dedi.

HAKSIZ UYGULAMA
Okullarda yaklaşık 6-7 senedir bu ücretlerin istendiğini ama sorunun gündeme gelmesiyle azaldığını belirten Binay, '2016 yılında 20 civarında okulumuzda bu sorun devam ediyor. Geçen yıllar bu sorun yüzde 90'lardaydı ancak şimdi yüzde 40'lara düştü. Bu haksız bir uygulamadır. Biz geçen sene arkadaşlarımızdan okul aile birliklerinin hesaplarına para yatırdıklarına dair dekontlarını istedik. Mali müfettişleri çağırdık, bu uygulamanın yanlış olduğunu onlar da söyledi. Bunun akabinde çalışma yapıldı ve sayı düştü' şeklinde konuştu.

AZALDI AMA BİTMEDİ
Bağış adı altında toplanan paraların her ay esnaftan istendiğini ileri süren Başkan Binay, yönetmelikte böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, diğer illerde de daha önce bu sorunun yaşandığını ancak çözüldüğünü söyledi. Binay, 'Samsun'da da sorun azaldı ama biz tamamen çözülmesini istiyoruz. Okul aile birliklerine havadan verdiğimiz paralar var. Bu konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de ilettik, 'almamaları lazım' diyorlar. Ama okul aile birlikleri ne hikmetse bunu dinlemiyor, özerk bir kuruluş gibi hareket ediyor' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL