Samsun'un İlkadım ilçesi Hançerli Mahalle Muhtarı Asuman Koç ve Kale Mahalle Muhtarı Hayri Öztürk, mahalleleri için gece gündüz demeden çalışan, muhtarlık mesleğini 'hizmet aşkı' olarak yorumlayan iki isim…

68 yaşındaki Kale Mahalle Muhtarı Hayri Öztürk, 15 senedir rakipsiz bir şekilde Kale Mahallesi'nin kalbinde yer alıyor. 58 yaşındaki Hançerli Mahalle Muhtarı Asuman Koç ise bir kadın olarak, kadın elinden 8 senedir ticaretin en yoğun olduğu mahallelerinden biri olan Hançerli Mahallesi'nde muhtarlık görevini yürütüyor.

HİZMETTEN KAÇMIYORUM
15 senedir muhtarlık mesleğini icra eden Kale Mahalle Muhtarı Hayri Öztürk, mahallesinin sorunlarını tespit etmek için adım adım dolaşıp, notlar alıp, fotoğraflar çekiyor. Mahallenin her sorununu yazdığını kaydeden Öztürk, 'Sorunları fotoğraflarla belgelerim ve yetkililere iletirim. Mahallemizin daha temiz ve sorunsuz olması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ben sabah 08.30'da buraya geliyorum, akşam 17.30'a kadar görevimin başındayım. Hafta sonları ise bölgeyi gezerek, sorun var mı, yok mu bunun incelemesini yapıyorum, notlar alıyorum. Kurumlarla da aramız çok iyi. Muhtar olmadan önce de 27 sene idarecilik yaptım. Onun için hizmetten kaçmıyorum, parayla pek işim yok. Sorun çözmeyi seviyorum' ifadelerini kullandı.

RAKİPSİZ MUHTAR
İnsanların her türlü sorunuyla ilgilendiğini aktaran Muhtar Öztürk, parayla pek işinin olmadığını, mesleğini severek yaptığını söyledi. Öztürk, 'Bu sayede insanların güvenini de kazandım. Bir vatandaş herhangi bir sorunu ilettiği zaman hemen o sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyorum. Seçimlerde benim rakibim de olmuyor. 15 senenin sonunda bu güveni kazandığım için ayrıca mutluyum. Her sokağın ismini biliyorum, kim nerede otuyor biliyorum. Zaten bu mahallenin seçmen oranı da az. Eğitim seviyesi yüksek bir mahalle, bunlar bir muhtar için ayrıca bir şanstır' şeklinde konuştu.

PARA BİRİNCİ SIRADA OLMASIN
Genç muhtarlara tavsiyelerde bulunan Muhtar Hayri Öztürk, 'Hizmet için gece gündüz çalışsınlar. Mahallerini gezsinler, bir başkasına muhtarlık makamını bırakmasınlar. Görevlerini layıkıyla yerine getirsinler, para için değil hizmet için çalışsınlar, para birinci sırada olmasın' dedi. Öztürk, 'Benim mahallemde pek fakir olmadığı için gelen yardımları veya bir yardım yapılacak ise diğer mahalle muhtarı arkadaşlarımla görüşüp o yardımı ulaştırırım. Mahalleler arasında da bağlarımız olmalı. Şimdi de her Ramazan ayında kumanya dağıtıyorum. Yardımı yerine ulaştırmak çok önemlidir' sözlerini kaydetti.

MAHALLENİN İSMİ ORADAN GELİYOR
Hançerli Mahalle Muhtarı Asuman Koç ise 8 senedir ticaretin yoğun olduğu bir mahallede muhtarlık görevini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını kaydetti. Hançerli Mahallesi'nde bulunan hemen hemen her daireyi bildiğini söyleyen Muhtar Koç, mahallenin geçmişinden ve isminin nereden geldiğini anlattı. Koç, 'Samsun'un en eski mahallelerinden biri. Mahallemizin ismi, eskilerden Buğday Pazarı'nın civarında hançer yapılırmış ve her erkek bir hançer taşırmış. İsminin de oradan geldiği söyleniyor' ifadelerine yer verdi.

MUHTARIN ERKEĞİ KADINI OLMAZ
Hançerli Mahallesi'nin tam ticaretin merkezi olduğunu ve bin 500'e yakın esnafın bulunduğunu kaydeden Muhtar Asuman Koç, esnafla iletişimlerinin de çok iyi olduğunu ifade etti. Kadın olarak muhtarlık mesleğinin aslında zor değil aksine kolay olduğunu söyleyen Koç, 'Erkeklere mal edilen bir meslek ama kadınlar da rahatlıkla yapabilir. Samsun'da 10 kadın muhtarız ve Karadeniz'de en çok kadın muhtara sahip olan iliz. Muhtarın erkeği kadını olmaz, muhtar muhtardır, görevini yapacak. Mesleğimin hiçbir dezavantajını yaşamadım' dedi.

Hançerli Mahallesi'nde bulunan bütün gençlerin liseyi bitirmesini istediğini kaydeden Muhtar Koç, gençlerin okumasını çok istediğini söyledi. Asuman Koç, 'Mahallemle ilgili en büyük projem bir okul. Mahallemizde bir okulumuz yok, okulu olmayan bir mahalleyiz. Yer olmadığı için bu projeyi hayata geçiremiyoruz. Ama okullar mahalleye yakın olduğu için pek sıkıntı yaşanmıyor. Mahallemizin en büyük sorunu trafik. Depolar ve dükkanlar çok fazla, indir bindir çok oluyor. Ara sokaklarda trafik büyük bir sıkıntıya neden oluyor' şeklinde konuştu.

BU DURUM KARŞISINDA İÇİM PARÇALANDI
Muhtarlık döneminde birçok olayla karşılaştığını ancak yaşlı bir teyzeyle yaşadığı bir anının kendisini çok etkilediğini ifade eden Muhtar Asuman Koç, gözyaşları arasında yaşadıklarını anlattı. Koç, 'Bir vatandaşın bana gelip, durumu bildirmesiyle haberdar olduğum bir konu. Teyzenin evine gittim ve kafamı yerden kaldıramadım, o kadar duygulandım ki. Bir su içmek için mutfağa gittim, buzdolabını açtım. Çeyreğe yakın bir katıyağ ve bir yumurta, içim parçalandı. Hemen aşağı indim, bütün esnaf yardımcı oldu. Yeter ki sen istemeyi bil, insanlara güven sağla. Buraya gelenlere 'Burada muhtar yok kabul ederseniz bir anneniz, ablanız var' diyorum. Ben o gözle bakıyorum, mührü, imzayı herkes yapar. Önemli olan karşılıklı sevgi, saygı ve güven' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL, Zerrin SOMUNCU