Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Samsun Çarşamba Havaalanı'nın 3 ay kapanması ile ilgili olarak Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak ve DHMİ İnşaat-Emlak Daire Başkanı Mehmet Uslu'nun katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Samsun Golf Kulübü'nde gerçekleşen toplantıda DHMİ Genel Müdürü Ocak, Samsun Havalimanı'nın 1 Mart 2017 ile 31 Mayıs 2017 tarihleri arasında kapalı kalacağını ifade etti.

SORUNLAR YAŞANIYORDU

Samsun Valisi İbrahim Şahin, havaalanında uçakların inişiyle ilgili sorunlar yaşandığını ifade ederek, "DHMİ bir an önce onarım çalışmalarının başlaması gerektiğini ifade ediyordu. İhalesi yapıldı, fakat şanssız bir döneme denk geldi. Bunun üzerine DHMİ başta olmak üzere çeşitli kesimlerle temasa geçtik. Onarım için 11 aylık süre gerekiyordu. 11 aylık sürenin kabul edilemez olduğunu söyledik. Heyet geldi ve bu sürenin ne kadar en aza indirilebileceğini tartıştı. Her seçenek uzun uzun tartışıldı. Sonuç olarak 3 aylık bir süre ortaya çıktı. Asla 3 ayı geçmemesi gerektiğini söyledik. Çünkü ilimizdeki İşitme Engelliler Olimpiyatları'na sarkmaması gerekiyor" diye konuştu.

İKİNCİ PİSTİ İLERİDE YAPACAĞIZ

Samsun Havaalanı, DHMİ'nin işletmesi altındaki 55 havaalanı içerisinde özel öneme sahip olduğunu belirten DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, "Hepimizin bildiği gibi burası 1999 yılında tamamlanarak hizmete girdi. Yaklaşık 17 yıldır hizmettedir ve hava trafiği oldukça tatmin edici düzeydedir. Burada son 5 yılda 20 milyonu aşan bir yatırım yaptık. Yine yapacağımız çok sayıda planlamamız var. Fakat pistimiz eskidi. Bu eskime nedeniyle de 2012'den beri sürekli izleme halindeyiz. Pistte 19 santimetreye varan çökmeler mevcut. 22 santimetreye vardığı zaman da uluslararası standardı yitirmiş olacağız. Durum böyle olunca ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Paralel bir pist yapabilirmiyiz diye düşündük, fakat bunun için de ilave kamulaştırmalar gerekecek. Yaptığımız planlamalara göre bu pist 160 milyon civarında bir yatırım olacak. Bunu da mutlaka yapacağız, taahhüt ediyoruz" dedi.

MERZİFON HAVAALANI KULLANILACAK

İkinci pistin yapımının uzun bir zaman alacağını ifade eden Ocak, "İkinci pistin yapımına kadar geçecek süre, şu an kullanılan pistin daha da kötüleşmesine sebep olacak. Bu nedenle mevcut pistin onarımı için ihaleye çıktık. proje çalışmalarını tamamladık, 9 milyon TL'lik ihale bedeliyle çalışmalara başladık. Bu işin gerçek süresi, Valimizin de ifade ettiği gibi 11 aydı. Ancak 1 milyon 700 bin yolcu ağırlayan bir havaalanının böyle bir süreye tahammülü olamaz. Bir teknik komisyonu görevlenderdik ve çalışmalar neticesinde, yüklenici firmayı da 24 saat çalıştırmak suretiyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında pisti kapatmaya karar verdik. 3 ay boyunca Merzifon Havaalanı en yakın destinasyon olduğu için orayı kullanacağız. Bunun için gerekli tedbiri alıyoruz. 3 aylık sürenin de Samsun için uzun olabileceği söyleniyor. Bozulan alanların sökülmesi, betonların kırılması, altyapının yeniden yapılması, elektrik altyapısının onarılması belli bir süre gerektiriyor. İşin tekniğiyle oynamak havacılıkta istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bizim hedefimiz risksiz yolculuk" ifadelerini kullandı.

Terminal binasının da yükü kaldıramadığını belirten Ocak, yeni terminal binası için de gerekli çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.

Barış BUDANOĞLU