Atakum'da bir otelde yapılan proje tanıtım toplantısına Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Ergüden, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tuğran Coşkun, Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Tanrısever, öğretmenler, usta öğreticiler ve Suriyeli göçmenler katıldı.

Slayt eşliğinde proje hakkında davetlilere bilgi veren Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Tanrısever, 'Sığınmacı ve Göçmenler İçin Eğitim Planlaması' projesi gibi birçok projeye imza attıklarını, bu projenin de onlardan bir tanesi olduğunu söyledi. Tanrısever, ' 'Sığınmacı ve Göçmenler İçin Eğitim Planlaması' projesi Türkiye'de 600 proje içerisinde ilk 20'ye girdi. Dünyada bölgesel sorunlardan dolayı 4 milyon mülteci bulunuyor. Bunun 2.5 milyonu Türkiye'de ve 20 bini ise Samsun'da. Halk Eğitim Merkezileri, mültecilerin eğitiminde kilit pozisyonundadır. A1 seviyesinde birçok kurslar açarak, onların eğitimde geri kalmalarının önüne geçmeye çalışıyoruz. İlerleyen zamanlarda da meslek kursları açarak, Suriyelilerin tüketen değil, üreten insanlar haline gelmesini sağlayacağız. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ortaklaşa hareket ederek, göçmenlerin sorunlarının tespitini ve çözümünü arıyoruz. Temel amacımız, Avrupa'da 50, Türkiye'de ise 5 yıldır sorun olan farklı kültürlerden bir araya gelen göçmenlerin güven duygularını sağlamak ve ihtiyaçlarının giderilmesidir' dedi.

'Göçmenlerle ilgili yakalanan başarı hepimizindir' diyerek sözlerine başlayan Atakum Kaymakama Ali Bakoğlu ise, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyada hep acılar yaşandı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Ülkelerin entegrasyonu ile bu kader değişmeli. Müslümanlar, dünyanın neresinde olursa olsunlar hep Türkiye özlemi yaşıyor. Artık Akdeniz ve Ege Denizi, ölü denizleri olmasın. Burada yaşanan ölümlerde tüm dünyanın sorumluluğu vardır. Türkiye olarak bu konuda elimizden ne geliyorsa yaparak, sıkıntıların önüne geçmeye çalışıyoruz. AB, istediği kadar göçmeni almak istiyor. Bu konuda önce insan mantığı, can mantığı ile hareket etmeliyiz. Türkiye, daha çağdaş seviyeye gelerek, Dünyada daha çok söz sahibi olacaktır. Bizim kapılarımız herkese açıktır' şeklinde konuştu.

Türkiye'de çok büyük ilgi gördüklerini ve bundan da çok memnun kaldıklarını dile getiren Suriyeli Emel Abbas, ise şunları söyledi: 'Yaşadığımız bu güzel ortama rağmen yine de vatanımızı özlüyoruz. Sizlerden tek isteğimiz eğitimlerimizin yarıda kalmaması. Eğitimimizi layıkıyla alırsak Türkiye'ye daha da faydalı oluruz' ifadelerini kullandı.