Kalp krizi sonucu 21 Ocak'ta vefat eden Mustafa Koç'un 13 yılda 5 kat büyütüp dünyaya açtığı, halka açık şirketlerinin piyasa değeri toplamı 100 milyar TL "yi aşan Koç Holding'de en tepeki koltuğa kim oturacak?

Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre, bu konuda 3 olasılık bulunuyor: Bir profesyonel, Ömer Koç ya da Ali Koç. 69 şirketi bünyesinde bulunduran holdingin grup başkanlıkları deneyimli profesyonellere emanet ancak profesyonel bilinin yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi iş dünyasında zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

İKİ İSİM ÖNPLANA ÇIKIYOR

Biri enerjinin, diğeri ise otomotivin patronu olan iki kardeşten birinin şirketin başına geçmesi bekleniyor. Kamuoyunda pek fazla tanınmayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Koç, 2015 3. çeyrek itibarıyla grubun cirosunda yüzde 45 paya sahip olan enerjideki tecrübesiyle öne çıkıyor. Halihazırda holdingin yönetim kurulu üyesi olan, grubun cirosunun yüzde 23'ünü elde ettiği otomotiv şirketlerinin patronu Ali Koç ise siyasi ve toplumsal kimliğiyle dikkat çekiyor.

ŞİMDİDEN FENERBAHÇE'NİN BAŞKAN ADAYI

Ali Koç, 2012 yılından bu yana Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor. 2008-2010 yılları arasında grubun iletişim ve bilgi grubu başkanlığını yapan Alı Koç'un adı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) başkanlığı için de geçmişti.

Fenerbahçe spor Kulübü'nün de eski yöneticisi olan ve 2015'teki Fenerbahçe Spor Kulübü olağan kongresinde bir sonraki kongrede başkan adayı olacağını açıklayan Ali Koç evli ve 2 çocuk sahibi. B20 Zirvesi'nde yaptığı kapitalizm eleştirisiyle gündeme oturan Koç "Kapitalizmin daha adaletli sisteme dönüşmesi şart." demişti.

GERÇEK BİR SANATSEVER

54 yaşındaki Ömer Koç, 1985'te adım attığı iş dünyasında ağırlıklı olarak enerji alanına yoğunlaştı. Ömer Koç, 2006 yılında Koç Grubu tarafından Özelleştirme ihalesinde satın alınan TÜPRAŞ'm yönetim kurulu başkanı. 2008"den bu yana yönetim kurulu başkan vekilliğini sürdüren Ömer Koç. Türk eğitim Vakfının da başkanlığım yürütüyor. Koç ailesinin kültür, sanat ve tarih alanındaki atılımlarının ardındaki isimlerden biri olan Ömer Koç, dünyanın en önemli koleksiyonerleri arasında gösteriliyor. Ömer Koç'un İznik çinileri, Osmanlı eserleri, otoportrelerin yanı sıra geniş bir Kitap ve tablo koleksiyonu bulunuyor.

Merhum halası Sevgi Gönül'den kendisine miras kalan Sadberk Hanım Müzesiyle de ilgilenen Ömer Koç, Yapı Kredi Sanat Yayınlarının da yönetiminde.

2009 yılında Koç Holdingdeki hisselerinin bir kısmım satarak ortaklık payını yüzde 2.79'dan yüzde 1.79'a düşüren Ömer Koç, 92.8 milyon lirayı sanat ve kültür alanında kullanacağını açıklamıştı.