Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Samsun'da 1 liradan satılan ekmeğe 2017 yılında kısa vadede zam yapmayacaklarını ifade etti.

Ekmeğin ham maddesi olan unda sürekli bir fiyat artışının olduğuna dikkat çeken Başkan Yiğit, bu yükselişin devam etmesi durumda bazı şeyleri gözden geçirmek durumunda kalacaklarını söyledi.

EN SON 2014 YILINDA YAPILDI
2017 yılı için kısa vadede ekmeğe zam düşünmediklerini ifade eden Başkan Yiğit, en son 250 gram ekmeğe bir liralık zammı 2014 yılının birinci ayında yaptıklarını söyledi. Yiğit, 'Yaklaşık 2 senedir zam yapmadık, bu durum tabi 2017 yılının tamamını kapsamıyor. 2 senelik zaman dilimini hesaplarsak girdiler ile beraber aldığımız zamdan bugüne kadar kazanç anlamında yüzde 25 kadar düşüş söz konusu. Ama biz bunu sineye çektik ve zam yapmadık' şeklinde konuştu.

YÜKSELİŞİN NEREDE DURACAĞI BELLİ DEĞİL
Fırıncıları en çok etkileyen ham maddenin un olduğunu ifade eden Başkan Yiğit, un fiyatlarının da doların hareketliliğinden etkilendiğini aktardı. Yiğit, 'Yurtdışından alınan buğdaylar, un pazarını etkiliyor. Bu da ağırlıklı olarak Rusya'dan, dolar üzerinden geldiği için maliyetlere yansıyor. Un satan fabrikalar, bu durumu yüzde 5 olarak fiyatlarına yansıttı. Bundan 15 gün önce 62 lira olan unu, şu an 67 liradan alıyoruz. Bu yükselişin nerede duracağı da belli değil' dedi.

SÜREÇ BELİRLEYECEK
Dar gelirli vatandaşları da dikkate aldıklarını söyleyen Başkan Yiğit, kısa zamanda ekmeğe zam yapmayacaklarını belirterek, ilerleyen günler için ise açık kapı bıraktı. Yiğit, 'Ama bu gidişat devam ederse ister istemez bazı şeyleri gözden geçirmek zorunda kalacağız. 2017 yılında ekmeğe zammı süreç belirleyecek. Simitte de durum aynı, simide en son zam 2 buçuk yıl önce yapıldı. Simitçilerin de zam için herhangi bir talepleri yok. Simitte de herhangi bir zam düşünmüyoruz' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL