Saha ekibinde; Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İlkadım ve Canik Belediyesi, İlkadım Sosyal Hizmet Merkezi, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ve İl Göç İdaresinden uzman personeller yer aldı.

İlk olarak İlkadım ilçesi sınırları içerisinde incelemelerine başlayan saha ekibi, Samsun Valiliği civarı, Cumhuriyet Meydanı, Gazi Caddesi, Bulvar AVM civarı, İstiklal Caddesi ve 56'lar istikametinde devam etti. Saha ekibi alan çalışmasını daha sonra Canik ilçesinde sürdürdü. Bir AVM civarı, sanayi bölgesi, camisi çevrelerinde ve trafik lambalarının olduğu bölgelerde incelemelerde bulundu.

Özellikle Gazi Caddesi Alt Geçitte, cami civarlarında ve halkın yoğun olarak geçtiği güzergahlarda Suriye uyruklu geçici misafir statüsündeki kişilerle karşılaşan ekip, İstiklal Caddesi'nde vatandaştan para isteyen 11-12 yaşlarında çocuklar tespit etti. Tespit edilen kişilere gerekli bilgilendirme ve rehberliği yapan ekip, sokakta çalışan çocukların adres ve kişisel bilgilerini de aldı. Suriye vatandaşlarını Göç İdaresi'ne yönlendiren ekip, diğer çocuklarla ilgili olarak sosyal inceleme yapılabilmesi için gerekli kayıtları aldı. Tespit edilen çocuklar ve yetişkinler zabıta marifetiyle bulundukları alandan uzaklaştırıldı.

Yapılan saha çalışmasını değerlendiren Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, 'Ülkemizde çeşitli sosyal ve ekonomik sebeplerle aileleri veya başka gruplar tarafından sokakta halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde çalıştırılan, dilendirilen ve sokakta her türlü tehlike ile karşı karşıya kalan çocuklara ve ailelerine yönelik eğitim, sosyal yardım, meslek edindirme, danışmanlık, rehberlik vb. tüm çalışmaları yürüten Müdürlüğümüz, tespit edilen çocuk ve ailelerine yönelik sosyal inceleme yapmakta ve ihtiyaç duyulan hizmet modeline yönelik çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Özellikle geçici misafir statüsündeki Suriye vatandaşlarına yönelik Samsun İl Göç İdaresi ile koordineli bir şekilde çalışarak refakatsiz çocukların uygun merkezlere sevkleri yapılmaktadır. Yine saha çalışmalarında tespit edilen ve geçici kimlik numarası bulunmayan ve devletin sunmuş oluğu imkanlardan yararlanamayan kişilerde İl Göç İdaresine yönlendirilmekte ve bilgilendirilmektedir' dedi