1980 yılından bu zamana Fatsa'ya bağlı İnönü Mahallesi'nde tahta bebek beşiği yapan Kemal Metin (60), dedelerinin 300 yıldır bu meslekle uğraştığını ve bu mesleğin kendisine kendilerinden miras kaldığını belirtti.
Tahta beşiklerin eskiye nazaran daha az rağbet görmesine rağmen, faydasını bilenlerin bu beşiklerden vazgeçmediğini söyleyen Kemal Metin, kültür unsuru oluşturan tahta beşiklerin modern teknolojiye yenik düşmemesi için yeni ustalar yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu işi yapmanın yetenek olduğuna vurgu yapan Kemal Metin, meraklısı olan herkese beşik yapımını öğretebileceğini ifade etti. Tahta beşik ustası Kemal Metin yaptığı açıklamada, '1980 yılından beri tahta beşik yapıp, satıyorum. Bu bir meslek değil sanattır. Aile olarak 300 yıldır kuşaktan kuşağa öğretilerek beşik yapımına devam ediyoruz. Yani atalarımız bu zanaatı oğullarına ve torunlarına miras bırakmışlar. Bizlerde bu geleneği devam ettiriyoruz' dedi.
Tahta beşiğin yapım aşamasına ilişkin bilgiler veren Metin, 'Ağaçlar bir metre boyunda dört köşe olarak biçiliyor. Bir beşik için on üç parça biçilmiş ağaç kullanıyoruz. Genelde kızılağaç tercih ediyoruz. Beşiğin en alt kısmında bulunan ayaklar ise tahtanın kolay eğilebilmesi için genç ceviz ağacından seçiliyor. Ağacı daha rahat bükebilmemiz için kaynar su döküyoruz ve ağacın kırılmasını engelliyoruz. Şu anda hazır boyalar var, onları kullanıyoruz. Fakat eskiden hazır boyalar yoktu. Haftada dört tane beşik yapıyorum. Beşik yapmak bence yeteneğe dayanıyor. Bu beşikleri ilmik ilmiş işleyerek büyük özenle meydana getiriyoruz. Tanesini şu anda 150 TL'den satışa sunuyoruz' dedi.

Tahta bebek beşikleri tarih oluyor