Yılda 2 kez yapılan ve Samsun Valiliği, Kızılırmak Havzası, Havza Yönetim Heyeti koordinatörlüğünde gerçekleştirilen 'Kızılırmak Havzası, Havza Yönetim Heyeti' toplantısı DSİ 7. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı.

Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kırıkkale Valisi İlker Haktankaçmaz, Sinop Valisi Hasan İpek, Çankırı Vali Vekili Erkan Savar, DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Saraç, 'havzada yer alan illerin il su koordinasyon kurulu toplantı sonuçlarının değerlendirilmesi', Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak da 'havza koruma eylem planı kapsamında korunan alan Kızılırmak Deltası'nda yapılan çalışmalar' adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.Vali Şahin'den çevre il vali ve belediye başkanlarına sitem

Konuşmasına toplantıya katılmayan çevre il valileri ve belediye başkanlarına sitem ederek başlayan Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Bu toplantıda bazı valilerimizin belki iş yükü dolayısıyla gelememeleri ama belediyelerden katılımın hiç olmaması bu işin sanki bir ayağının eksikmiş gibi algıyı bende oluşturdu. Biz de toplantıya gelip 'değerli vaktimizi öldürüyor muyuz' diye bir kanaate kapılmaya başladım. Halbuki su hayattır. Suyu ne kadar iyi muhafaza edersek, o kadar sağlıklı bir gelecek ortaya çıkartırız diye düşünüyorum. Genel Müdürlüğü veya ilgili bakanlığa yazı yazarak uyarılmamız gerekiyor ya da yapmayalım bu toplantıyı. Kırıkkale ve Sinop valilerimiz katıldı. Çankırı Valimizin cenazesi nedeniyle vekilini gönderdi. Diğer arkadaşlarımız çok fazla ilgili göstermediler. Belediye başkanı arkadaşlarımızda sağ olsunlar çok yoğun oldukları için hiç ilgili göstermediler' ifadelerini kullandı.

Kuş Cenneti'nde 2 kuş türü daha görüldüğünü belirten Vali Şahin, 'Kızılırmak Deltası'nın UNESCO'nun devamlı listesine girmesi farkındalığı oluşturur. UNESCO, listesine girenlerle ilgili ciddi tanıtımlar yapıyor. Bunun turizme de çok ciddi katkısı oluyor. Kuş Cenneti sadece Samsun'un değil, dünyanın sahip olduğu birkaç tane güzelliklerden biridir. Kuş Cennetinde 352 tane kuş türü vardı. Geçenlerde 2 tane de kuş türü görüldü. 354 tane kuş türü Kuş Cenneti'nde görülmeye başlandı. Türkiye'de toplam görülen kuş türü de 400. Bu 400 kuşun 354'ünü siz Kuş Cenneti'nde farklı günlerde görebiliyorsunuz. Belki önümüzdeki yıllarda burayı arzu ettiğimiz çizgide yönetebilirsek milyonlarca turisti oraya getirtebiliriz. Onun için de orada biz av yasağını ciddi anlamda uyguluyoruz. Kaçak yapılar yıkıldı. Burası 555 bin dönüm bir yerdir' şeklinde konuştu.

Türkiye'de 25 adet havzanın olduğunu ifade eden Vali Şahin şunları söyledi: 'Bunlardan 2 tanesi de Samsun'da, bunlarda Kızılırmak ve Yeşilırmak havzaları. Kuş Cenneti'ne motorlu araçların girmesine mani olacağız. Büyükşehir Belediyesi tarafından AB projesi kapsamında öğrencileri de Kızılırmak Deltası'na götürüyoruz. İleri biyolojik arıtma tesisimiz var. Samsun'da ciddi bir arıtma yapılıyor. Bu Samsun'da hiçbir atığın denize gitmediği anlamına geliyor. Bazı barajlar bir takım atıkların buraya gelmesini önlüyor. Ama kimyasal kirliliğin önüne geçmek mümkün değil. Onun için başta biz yöneticiler olmak üzere ama işin esas sorumlusu olan DSİ belki bu konuya daha duyarlı olurlar diye düşünüyorum.'