Atasam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Ali Türk, kalp krizi belirtileri hakkında bilgi verdi. Göğüste, sol kolda, sırtta, mide bölgesinden çeneye doğru yayılan ağrılar şeklinde ortaya çıkan belirtilerin, kalp krizinin habercisi olduğunu ifade eden Dr. Türk, "Yaşanan ağrı ve şikayetler sayesinde ileride yaşanabilecek kalp krizinin önüne geçilebilmektedir. Hasta için en kötü senaryo, kriz sırasında da hiçbir şikayet oluşmamasıdır. Kalp hastalarının yüzde 20- 40'ı 'sessiz kalp hastalığı' ile karşı karşıyadır. Bu sorun genellikle şeker hastalarında ortaya çıkmaktadır. Aşırı şişman bireylerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve ağrıya tahammülleri fazla olduğu için kadınlarda daha sık görülmektedir" dedi.

ŞEKER HASTALARI RİSK ALTINDA
Özellikle şeker hastaları büyük risk altında olduğunu hatırlatan Dr. Türk, "Diyabeti olan bir kişide özellikle ailesinde kalp hastalığı olan varsa, sigara kullanıyorsa, kontrolsüz ve dikkatsiz bir yaşam sürdürüyorsa mutlaka stres testleri ile efor testleri yaptırmalıdır. Ayrıca talyum testi ve bilgisayarlı anjiyo ile kalp damarlarının kontrol edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

BAŞKA BELİRTİLERLE TEŞHİS
Bazen tipik göğüs ağrısı olmamakla birlikte başka belirtilerle de teşhis konulabildiğini ifade eden Dr.Türk, "Örneğin daha önce olamayan bir tansiyon yükselmesi başka bir deyişle kalbin zora girdiği anda tansiyonu yükselterek cevap vermesi, krizin en önemli gösterebilir. Çabuk yorulma ya da spor yapan bir kişinin daha önce yaptığı kadar efor harcayamaması belirti olabilmektedir. Dolayısıyla ağrı belirtisi olmadan bazı yan belirtilerle de şüphe edilerek sessiz iskemi tanısı konulabilir.

Atasam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Ali Türk, Krizden korunmak için yaşam şekli değişikliğinin şart olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Doymuş yağ ve kolesterolden fakir; sebze, meyve ve lifli gıdalardan zengin beslenme tipini benimsenmelidir. Tansiyonun yükselmesine yol açan tuz günde sadece 5-6 gramla sınırlandırılmalıdır. Yüksek tansiyon, kolesterol ve kan glukoz değerlerinin kalp sağlığı üzerinde çok önemli rolü vardır. Birinci derece akrabalarında bu tür hastalıklar olanların, check up kontrollerinden geçmesi (mümkünse 30 yaşından itibaren) ve alınması gereken önlemlere maksimum özen göstermeleri gerekir. Stres nedeniyle ortaya çıkan adrenalin tansiyonun yükselmesine ve nabız hızının artmasına neden olarak, kalp krizine davetiye çıkarmaktadır. Stresten arınmaya özen gösterin. Sigarayı mutlaka bırakılmalıdır. Aşırı kilo kalbin iş yükünü artırdığı için ideal kilo korunmalıdır. Sağlıklı bir kalp için haftada en az üç gün temiz havada yürüyüş yapılmalıdır."